Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

zondag 11 januari 2009

De Muzeval in februari - Aja Waalwijk

De dichter-kunstenaar Aja (Adriaan Waalwijk, Amsterdam 1952) groeide op in Zwanenburg (NH). Hij studeerde aan de lerarenopleiding d'Witte Leli in Amsterdam en doceert tegenwoordig Nederlands en tekenen aan het IVKO, een Montessori-school voor voortgezet onderwijs.

Aja heeft zijn woning, schrijfkamer en atelier tegenwoordig boven Zaal 100 in Amsterdam (http://www.wittereus.net), organiseert er exposities en een maandelijks podium voor dichters. Hij deelt atelier Het Drakenest in Ruigoord en is actief lid van het Amsterdamse Ballon Gezelschap (www.ruigoord.nl).

Hij runt voorts het Nomadisch Museum en neemt deel aan de Trans-Industriëlen. Hij is ontwerper van een “axis mundi” – een wereldas – zowel in Ruigoord als in Christiania bij Kopenhagen, in de vorm van totempalen. Er zijn plannen om in de zomer van 2009 ook in het bedreigde Scheldedorp Doel een totempaal op te laten richten door een ploeg Amsterdamse en Antwerpse kunstenaars onder leiding van Aja Waalwijk en beeldhouwer Willem Plugge, bestuurslid vzw Pipelines, zulks als vrucht van een samenwerking tussen vzw Kunstdoel (www.kunstdoel.net) en vzw Pipelines/De Muzeval.

Aja Waalwijk zal graag toelichting geven over de idee en de symboliek van de Axis Mundi (http://nl.wikipedia.org/wiki/Axis_mundi) tijdens zijn Muzeval of ervoor of -na.

Opgesteld door: Herman J. Claeys, Frans V. & Aja Waalwijk.


Gedicht: hypo-kritisch

Zodadelijk vergadering van De Muzeval, dus ik heb maar weinig tijd te over. Daarom een gedicht (eentje uit 2006), om u toch iets te lezen te bieden. Prettige zondag nog aan allen.

hypo-kritisch

de lach op hun gelaat
is als een oud schilderij
de barsten overheersen
ondermijnen de waarheid
van hun oprechtheid

in hun ogen sluimert
de waanzin van liefde
voor het eigen verhaal
ze maken zich wat wijs
om toch maar heel even
gewoon te mogen zijn

hij ziet het gebeuren
fronst zijn hersenen
in een blijvende kramp
waarom dit mag gebeuren
terwijl het allemaal zo
overduidelijk is
hij lacht maar mee

Frans V.

Blogarchief