Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

maandag 8 september 2008

Bijna maar toch niet

Het is al lekker laat op de avond. Toch kom ik nog even langsgeblogged, niet omdat er wat te vertellen valt, maar omdat ik met een (Belgisch) vraagje zit. Het zit hem namelijk zo: ergens de voorbije dagen heeft een hoofdleidster van een jeugdbeweging een quasi heroïsche daad verricht door een bus met haarzelf en goed vijftig leden van haar jeugdbeweging aan boord te parkeren op de pechstrook van de autostrade op weg naar de Efteling. Naar alle waarschijnlijkheid had de buschauffeur namelijk een beroerte gekregen, waardoor hij buiten bewustzijn raakte en zijn bus schurend begon te flirten met de middenberm. Met voldoende alertheid van geest greep de jongedame in kwestie in en nam zelf plaats achter het stuur, waarna ze erin geslaagd is de bus eerst opnieuw op een rechte lijn te krijgen en vervolgens tot stilstand.

Mijn vraag is nu: zou ze een bovenop een welverdiende huldiging ook een boete krijgen wegens het besturen van een voertuig waarvoor ze niet over het benodigde rijbewijs beschikt? Het is immers in dit warme landje van ons al vaak voorgekomen dat een chauffeur zijn voertuig 'niet reglementair geparkeerd' verliet om hulp te gaan verlenen aan een mens in nood, om vervolgens een bekeuring in zijn bus te vinden voor een parkeerovertreding. Mijn link tussen bus en bus is dan ook snel gemaakt, zeker in dit land waar de regelgeving (ten dienste van haar volk) nog te vaak de bovenhand haalt van menselijkheid in gevallen van nood (ook ten dienste van het betrokken volk).

We zullen het niet te weten komen, vermoed ik toch, en wat zou het? Ik denk dat een bepaalde wedstrijd er een nieuwe kandidaat bij heeft om een troffee in de wacht te slepen... Helden van het volk, die zijn er immers genoeg, maar ze komen niet altijd even duidelijk in beeld. En vragen of niet, ik kijk met bewondering naar de prestatie van deze jeugdbewegingleidster, Kathleen Vandael. Mijn respect!

Blogarchief