Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

dinsdag 17 februari 2009

Dunnetjes, zeer dunnetjes...


Het is alweer even geleden sinds ik hier wat actua besprak, dus misschien moet ik dat dan maar even hernemen voor een enkel keertje. Vlinderman leest nog steeds zijn dagelijks verse aanvoer krantenartikeltjes en ook de online berichtgeving durft hij al eens door te nemen, dus je zou kunnen stellen dat er meer dan genoeg aanbod moet zijn om uit te putten. Wel, dat is dus niet zo. Het is dat ik er mijn brood niet mee moet verdienen, anders zou ik bepaalde thema's ook dag na dag uitmelken. Wat dacht u van een kop op de frontpagina die luidt: 'Kim De Gelder blijft zwijgen', gevolgd door een heel stuk over hoe hij dus blijft zwijgen. Nieuws dat daar thuis hoort, spuwt de sarcast in mij bijzonder gretig op zoek naar andere onderwerpen, genre 'wat iemand wél te vertellen heeft'. 'Er gaat geen dag voorbij zonder ontslagen', enkele pagina's verder. Jaaahaaa, wie nu nog niet gesnopen heeft dat de economie in niet al te beste doen is, is net uit een winterslaap ontwaakt die 18 maanden geduurd heeft! Waarom niet een hele reeks artikelen wijden aan een weldoordachte en leesbare uitdieping van pakweg een herstelplan? Nou?

Nee, dan lees je stukjes over jouw kinderen en hoe die thuis best niet al te zeer verwend worden met een te net, hygiënisch top en uitermate gezellig kleinste kamertje. Het is namelijk gebleken dat nogal wat kinderen te kampen hebben met constipatie en smetvrees naar aanleiding van de stevig gebruikte en (te?) weinig gereinigde groepswc's op hun scholen. Liever de hele dag de billen toegeknepen dan ermee bloot te gaan op een door minstens tien medeleerlingen gebruikte en besmuikte versie in de schaarse pauzes. Het wordt - godbetert door een kindernierspecialist/uroloog - dus aangeraden om het er thuis niet al te gerieflijk op te maken, dan zijn ze het al van kleinsaf gewoon om in de vetzakkerij hun gevoeglijke ontlasting te lozen zonder al te veel aanspraak te maken op wat netheid. Klasse hoor. Ah ja, dat speciaal onderwijsmagazine treedt die stelling trouwens volmondig bij.

Kijk, Vlinderman zal eens uitkauwen hoe het dan wel moet. Men neme de wc-borstel weg uit het kamertje. Nadat bij een gemiddeld gezin vader, moeder, broer en zus dus, elk vijf maal 'gegaan' zijn, wordt er pas doorgetrokken, naar analogie met een schools urinoir, waar het na nummer drie al vaak op een abattoir trekt en dezelfde pot gemakshalve doorgaans gedeeld dient te worden met 19 andere medeleerlingen. Een geurverfrisser is uiteraard ook al uit den boze, vermits die op school, indien al aanwezig, toch al enkele maanden niet meer aangevuld werd om wat voor gekke reden dan ook. Verwarm het kamertje al helemaal niet, want dat leidt ook tot geconstipeerde vaststellingen bij de uk eens de bibberende billetjes op een brilloos geval op de plek der educatie dienen neergevleid te worden. Wie weet, misschien moeten we wel de klok helemaal terugdraaien. Nadat we met zijn nagenoeg allen erin geslaagd zijn in ons land om al enkele jaren verlost te zijn van het buitenhuisje, moesten we misschien toch maar overwegen heel die wc-toestand terug uit onze huizen te smijten: wat planken, een gat in de grond en iets wat voor een deur met een hartje erin moest doorgaan om het af te maken, zomer en winter, dan worden die ondingen op de scholen vanzelf wel ervaren als luxueus...

Als uw kind deze pot - of de inhoud ervan - maar genoeg te zien krijgt, loopt 'het' zo wel beter (bron foto: café De Waag, op 't gemak uiteraard)

We zijn goed bezig. Misschien moeten we ook maar de pedagogisch verantwoorde tik terug invoeren. Of de schandpaal. De vierschaar? Of misschien, heel misschien, kan een doorsnee school er eindelijk eens voor instaan toiletten te hebben, die niet moeten onderdoen voor huiselijke exemplaren met ondertussen toch al met een als minzaam omschreven standaardhygiënische uitstraling. Verantwoordelijkheid nemen, heet zoiets. Schooltje wil veel leerlingen, schooltje moet weten dat die allemaal gemiddeld een paar maal per dag naar ontlasting streven, schooltje moet daar dus ook in voorzien met door de maatschappij gedragen standaarden. En alsjeblieft niet komen zeiken dat onze wc thuis té proper is! Of hoe we kunnen spreken van een nieuwe dimensie inzake van de pot gerukt...

Blogarchief