Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

woensdag 8 oktober 2008

Aankondiging: De Muzeval # 119


De Muzeval morgen staat in het teken van J.M.H. Berckmans, deuren vanaf 19u30, gratis deuren trouwens. Zie ook onder affiche wie er allemaal verwacht wordt!


Worden verwacht op Muzeval-hommage aan JMH Berckmans

Kristof "Kristo" Van Hooymissen

Inleider van dienst (en medeorganisator) van deze hommage-avond is Kristo.
Kristo, artiestennaam van Kristof Van Hooymissen (Boom, 13/01/1983). Kristo is een Vlaams singer-songwriter en beginnend dichter en schreef zijn eerste boek onder het pseudoniem ‘Peter Bracke’. Kristo woont huidig te Antwerpen waar hij kennis maakt met het voormalige Circus Bulderdrang, waarvan enkele medeleden zijn eerste dichtbundel inleiden. Kristo heeft opgetreden in literair-artistiek café 'Den Hopsack' in Antwerpen (het podium van De Muzeval), in het kunstenaarsdorp Ruigoord in 2007 en 2008 te Amsterdam en in café De Kleine Wereld in Antwerpen voor Stichting Zondag!. Via het uitgeversbedrijf The World Wide Association of Writers te Puurs wordt verder werk van hem verspreid.

Léon Lemahieu

Léon Lemahieu is een rasechte globetrotter. Hij schreef onder andere het scenario van Cruel horizon, een fim van G.L. Thys, en won reeds verscheidene verhalenwedstrijden. Léon was jarenlang een trouwen en goede vriend van JMH Berckmans.

Steven Grietens

De dichter die De Post dichterbij de mensen bracht vanop een podium. Hij was naast dichter eerder al als acteur betrokken bij de Vlaams Theater Instituut-producties ‘De Zoete Kaan’ en ‘Monty’. Betrad in het verleden reeds diverse Antwerpse podia, waaronder herhaaldelijk dat van De Muzeval en Stichting Zondag! Eertijds ook lid van Circus Bulderdrang, een in 1994 door onder andere Vitalski opgerichte theatergroep met bijvoorbeeld vier jaar op rij een reeks theatervoorstellingen in De Zwarte Komedie (Antwerpen):"Het Bladgouden Slurfenballet", "Bulderdrang in Space", "De Horrorshow" en "Maiakowski".

Didi de Paris

Didi de Paris (1957) is een begenadigd dichter en auteur van enkele romans en verhalenbundels, ‘Maladie d'amour’, ‘Hors d'œuvre’ en ‘Voyeur’.

Kris Verdonck

Kris Verdonck is beeldend kunstenaar en theatermaker, die al betrokken was bij tientallen producties van het Vlaams Theater Instituut. De fotograaf in Kris is ook nooit veraf (te bewonderen op http://www.bloggen.be/fotografiekrisverdonck/)

De Antistresspoweet

De Antistresspoweet is een multiperformer. Woord, beeld, klank, niets laat hij gelegen om zijn boodschap te brengen. Multimediaal richt hij zijn boodschapperspijlen op de maatschappij, die hij dagelijks moet ondergaan. Een boodschap van liefde, reflectie, opstand, met achter iedere performance weer een andere boodschap. De Antistresspoweet is vaste medewerker aan De Muzeval en organiseert daarnaast ook eigen evenementen, met als bekendste daarvan de Nacht van de Powesie.

Soetkin "Soe Soe" Soethoudt

Dochter van Walter Soethoudt, de uitgever die het aandurfde JMH Berckmans als eerste uit te geven. In 1964 startte Walter een éénpersoonsuitgeverij onder eigen naam, waar heel wat erotische boeken verschenen, sommige van hem zelf. Later wordt dat Soethoudt & C°. Naast literatuur en theater geeft hij essayistische en historische werken uit van vooraanstaande auteurs over Vlaanderen en de Vlaamse Beweging (Soethoudt Essay). In 1984 geeft hij ook zijn eerste jeugdboek uit. Aanvankelijk geeft hij alleen boeken uit van Vlaamse auteurs. Als hij in 1986 uitgeverij Facet nv opricht geeft hij ook buitenlandse auteurs uit maar zijn fonds bevat na enkele jaren enkel nog jeugdliteratuur.

Guido Belcanto

Guido Belcanto's roots liggen in de fifties, het café van z'n ouders in de schaduw van de kerk, waar de jonge Guido Belcanto van tapkast naar juke-box en terug dribbelt. In tegenstelling tot zijn humanioracollegastudenten gaat hij aanvankelijk niet verder studeren, maar begint hij met broer Dirk een country-'n-westernduo. Uiteindelijk volgt hij zijn moeder en wordt ‘Gegradueerde in de Orthopedagogie A1’, opvoeder dus.
De rest is historie. Guido Belcanto is een Vlaamse Zanger die niet meer weg te branden is uit de Vlaamse scène. Tussen 1986 en 1993 laat hij geregeld van zich horen en ook zien op de Vlaamse televisie. Dan wordt het even wat stiller. Vanaf 1998 staat hij er opnieuw, tot op de dag van vandaag zo mogelijk nog energieker dan die kleine vijftig jaar terug.

Vitalski

Vitalski begint verhalen te schrijven vanaf zijn negende levensjaar. Tijdens zijn middelbare schooltijd brengt Vitalski diverse boekjes en gedichten uit bij de klandestiene uitgeverij van Erik Vloeberghs uit Heist. Officieel debuteert Vitalski op zijn veertiende, met enkele gedichten in het tijdschrift Diogenes. Het jaar daarna volgen kortverhalen in De Brakke Hond.
In zijn periode als germanist (1988-1993) aan de Antwerpse universiteit wint Vitalski tweemaal op rij de ‘interuniversitaire literaire wedstrijd’. Hij heeft daarna een theatergroep opgericht, vanaf 1994 “Circus Bulderdrang” genoemd. Deze groep ontpopt zich steeds meer als een absurdistische rockgroep met een krachtige literaire oriëntatie. Na het uiteenvallen van Circus Bulderdrang richt Vitalski verscheidene muziekgroepjes op. Hij speelt als gastacteur diverse stukken bij de Zwarte Komedie en richt inmiddels ook De Ysfabrik op, een radicaal dadaïstisch figurentheater. In 2005 is Vitalski het officiële gezicht van de Boekenbeurs.
Vanaf het jaar 1999 ontplooit Vitalski zich voornamelijk als een vertolker van one man shows. Deze voorstellingen houden het midden tussen comedy en meer vertellende conference. De meest markante van de laatste maanden is ‘Mijn leven met Yves Leterme’.Gedichtenreeks: rusteloos - verblind

Wat een rustige avond moest worden, draait er toch weer op uit dat Bibi straks toch nog naar een vergadering moet. Een beetje bezig bijtje moet zijn uren goed in de gaten houden, die gaten tellen en vervolgens er een bezigheid in plannen, want al de rest zit reeds volgeboekt. En het is nu dat we bezig moeten zijn, om later tevreden terug te kunnen blikken en te weten dat we onze gekregen tijd niet verprutst hebben met rondlummelen. Bibi verliest er zijn goed humeur niet door, al had ik liever wat met Nip de vrouw rondgehangen in ons steeds knusser wordende appartementennest.

Morgenavond is er ook nog (poëtisch) vertier voorzien, maar daar plak ik sebiet nog wat info over op dit blogje, nu ga ik eerst verder met het gedichtenreeksje. Het nieuwere werk houd ik voorlopig nog in de rommelschuif, tot ik er aan bijgeschaafd heb waar nodig en zal ten vroegste in 2009 hier verschijnen. Tenzij je naar één van poëzieavonden (De Muzeval in Antwerpen of 't Gastvrij Podium in Wijnegem) zou komen, waar daar probeer ik ze toch sowieso al eens uit...

rusteloos - verblind

hij slaapt onrustig
van de vele dromen
die hem vinden telkens
hij het licht durft doven

blijft de schakelaar open
schaduwen werpen in hoeken
van een vreemde kamer
vervuld van scherpe spanning

en hij verleert de kunst
van het zien met open ogen
opgeslagen naar een wereld
welke hem stilaan verblindt

Frans V.

Blogarchief