Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

zondag 30 november 2008

Genoeg!

Iemand zou me moeten beginnen betalen om op m'n vermoeide achterste (eufemisme voor 'luie reet') achter m'n pc te zitten en te surfen alsof ik zo geboren was. Nergens anders zin in vandaag, geen fut voor wat dan ook, maar wel klikken dat het een lieve lust is. Schandalig, ik beken, de dichter in mij versmoord in enen en nullen en de grootste nul er nog fier op ook. Maar wat moet je anders, als je je lamgeslagen voelt door iets wat niet in je macht ligt? Keep on smiling en maar doorgaan als het eerste beste Duracellkonijn? Ik dacht het niet. Werkelijk niet.

Soit, wilde ik nog even kwijt voor de zorgvuldig aangebrachte emulsie mijn handen van het klavier losweekt, mijn billen van de zetel, mijn ogen van het scherm, kortom, ik hier gewoon een stevige en dikke punt achter kan zetten. Genoeg is genoeg en ook dat is genoeg, zoals het al zo vaak heeft weerklonken in die fijne wereld van ons. Tijd voor wat anders, ook al zal ook dat alweer niet zo onbekend zijn als de avonturier zichzelf had voorgesteld...L

Aankondiging: Wijnegemse poëzieprijs

Ondanks alles gaat het leven door. Hieronder een uitnodiging voor aanstaande woensdag in Wijnegem.


Beste poëzie- en muziekliefhebber of -ster,

U bent van harte uitgenodigd op de 19de editie van 't Gastvrij Podium dat deze keer een best off is van wat de revue passeerde de voorbije twee jaar.
Er zijn zeven dichters en dichteressen die een gedicht hebben ingestuurd voor de Wijnegemse Poëzieprijs: 4 van de edities van 2007 en 3 van die van 2008. Zowel de jury (50% van puntentotaal) als het aanwezige publiek (50% van puntentotaal) beslissen wie de beste is voor 2007 en wie voor 2008.
De volgorde waarin de dichters voordragen wordt via loting uit een hoed op het moment zelf bepaald door de jury, dichter per dichter. Elke dichter heeft 5 minuten, waarin zij of hij het ingezonden gedicht en een aantal andere werken brengt. Zij zullen muzikaal worden afgewisseld met telkens 15 min live muziek, gebracht door de vier beste muzikanten of muziekgroepen van de voorbije twee jaar.
Kom dus op tijd (20u) of u mist uw favoriet.

Dichters voor de prijs van 2007

Frans Vlinderman:
Medebezieler van het Gastvrij Podium, administratieve loonslaaf om den brode, dichter uit passie.
Frans Vlinderman behoort al enkele jaren tot de vaste kern van de Antwerpse Muzeval. Aangemoedigd door zijn dichtersvriend Verdano waagde hij zelf eind 2003 de stap naar dit vrij podium. Hij staat in voor de poëtische programmering van ‘t Gastvrij Podium, waarvan hij tevens de inleiding op zich neemt.
Frans Vlinderman wil geen hermetische poëzie brengen. Hij is een observator van mensen en gebeurtenissen, die hij vervolgens in poëtische verzen giet. De lezer van zijn poëzie heeft daarbij vaak, zo niet altijd het laatste woord. Experiment naast maatschappelijke betrokkenheid zijn hierbij zijn handelskenmerken. Meer info via frans_vlinderman@vlinderman.be te verkrijgen.

Frieda Groffy:
Is in de eerste plaats gewoon mens, vrouw, moeder, grootmoeder, dochter, zuster, vriendin, geliefde. Ze steekt haar mening niet onder stoelen of banken als sociaal bewogen activiste, die er als 'intellectueel’ geen moeite mee heeft haar nek uit te steken en indien nodig in protest de straat op te gaan. Frieda is iemand die reist om te 'leren' en zich in andere culturen kan onderdompelen, met een open geest, warm hart en veel respect.

Sven De Swerts:
Omschrijft zichzelf als de enige ghotic-poet van Vlaanderen. Hij organiseert met Spinyopaat het enige open podium in Gent. Hij is de Brian Molko van Antwerpen. Voor spinnen knielt hij, want ze zijn zijn satan.

Maarten Van Camp:
Mede-oprichter van het Gastvrij Podium die zorgt voor de muzikale inkleding ervan. Hij houdt zich bezig met ritmische poëzie die hij soms combineert met jonglerie. Zijn gedichten zijn uit het leven gegrepen en spelen kritisch in op de actualiteit. Ze zijn scherp, maar toch ook weer zacht.
Hij nam reeds deel aan podia van de Sprekende Ezels, Muzeval, Cartoons, Wijnegem Lacht en zong een tijdje zijn Poëzie in Vera's Bigband. Momenteel zingt hij nog steeds in het koor Hei Passoep, hij trommelt, rapt en jongleert in de Murga Kinébaba.

Dichters voor de prijs van 2008

Chris Van de Rijck:
Gekend van de Muzeval en 't Gastvrij Podium als gastdichteres.

Bart Hannah:
Trouwe bezoeker en deelnemer aan ’t Gastvrij Podium.

Thomas Verdijck:
Wijnegems dichter, veelschrijver, gekend als gastdichter op 't Gastvrij Podium en medewerker. Hij presenteerde ook al regelmatig het vrij podiumgedeelte van dit evenement.

Beste muzikanten en muziekgroepen van 2007 en 2008

Munck:
Speelt voor u ballads, blues en eigenzinnige covers. Dit alles wordt verwezelijkt door Jan Vrancken op gitaar en zang, Marc Franckx op contrabas en Wannes Vrancken op cajon en drums.
Marc en Jan startten 6 jaar geleden als een bas-gitaar-zang duo. Oude, ijzersterke nummers zoals 'Blue Valentines' en 'Mothers little helper' kregen een akoestisch en basic karakter.
Munck, ondertussen uitgegroeid tot een trio, bouwt nu aan een stevig repertoire van ballads en blues (o.a. Amsterdam / The road's my middle name). Zorgvuldig uitgekozen covers geven ze een eigen(zinnig) accent (nummers van o.a. David Gray / Elvis Costello /...)
Ook eigen nummers schrijven vormt op dit moment de uitdaging voor de groep.

Marieke Lightband:
Is een singer-songwriter uit Nieuw Zeeland die op het podium staat als een huis. Haar nummers komen voort uit een mix van culturen. Dankzij haar internationale achtergrond weet ze haar publiek te bekoren met originele aangrijpende melodische muziek.
Zet je neer, geniet van haar akoestische gitaarspel en laat je meenemen door haar wondermooie stem.

Yannick Rivière:
Deze sing- en rockwriter brengt eigen Engelstalige songs met een enorme gedrevenheid en ritmiek. Hij begeleidt zichzelf op een semi-akoestische gitaar. Zijn stem gaat door merg en been. Yannick trad reeds op in jeugdcafé Pierlala van JC Ahoy. Je kan hem beluisteren op zijn site
www.riviere.be.

Sarinte:
Is een trio dat het Nederlandstalige levenslied brengt met Dieter op contrabas, Roos op accordeon en Pieter op zang en gitaar. Zij zijn ook te beluisteren op www.sarinte.be.

Namens de werkgroep 'Gastvrij Podium'
meer info: gastvrijpodium@hotmail.com

Misschien weet Ed het nu

Het weer buiten is zoals de stemming binnen: naargeestig, kil, klam. Er zit niet veel beweging in vandaag. Er moet nog zoveel gebeuren, maar het lijkt alsof Vlinderman maar niet in beweging geraakt. Na een bijzonder leuke avond bij vrienden Britt en Yoeri eergisteren, gevolgd door een bezoekje aan Oma Goes en Ko & Lenie, die ons huwelijksalbum voor het eerst onder ogen kregen, dachten Nip en Bibi er een rustige avond aan te breien gisteren, maar toen kwam dus dat onbevattelijke nieuws dat Ed er niet meer was. Waar we vorige week samen nog lustig plannen smeedden om Ed eindelijk tot in onze koekenstad te krijgen, zullen we nu verder moeten in het besef dat dat er nooit meer van zal komen. Worden we bestookt met gedachten aan zijn echtgenote en zijn dochters, en hoe het nu met hen verder moet. Het hoofd gaat er van malen, alles lijkt ook opeens zo futiel, betekenisloos.

Meer nog dan op 1 november, de dag van Allerheiligen, drukt deze gebeurtenis ons met de neus op de feiten: waartoe leidt dit alles ons? Wat is de betekenis van een leven vol gejaag en gedaas, als morgen zomaar de stekker eruit kan getrokken worden? Welke zingeving is de beste, als het enkel jezelf ten dienste staat? Leven in het nu, zoals Ed het deed, volstaat het wel om de dagen door te komen? Zoveel vragen alweer en Vlinderman laat het even los. Ademen, in, uit, in, uit, zal er nog een morgen komen? Zal er nog een bewust einde aan vandaag te beleven vallen? Futiel allemaal. En toch zal ook nu weer de tijd een vage mantel vol heling op onze schouders komen draperen, zoals dat gebeurde na Papa, Victor, Micha, Jan, Bonbonneke, Bonma, Bonpa, Paula, Marcel, Remy, en al diegenen waar ik nu even niet aan denk, maar die ik nog zo vaak moet missen. That's life? Right.

Blogarchief