Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

vrijdag 27 juni 2008

Lange Wapper

Het is toch altijd wat. Gaan ze in Antwerpen een Lange Wapper bouwen, na jaren onderzoek en studie en meer onderzoek, voert daar toch wel een tegenstanderige beweging via de pers een ware hetze tegen deze brug. Het zou te duur zijn, het zou te megalomaan zijn, het zou te ongezond zijn want een verhoging van fijn stof. Veel liever zien die mensen een rondmaken van de ring rond Antwerpen door wat tunnels of zo. Dan zit dat fijn stof gelijk onder de grond, nietwaar? Het regent tegenwoordig mensen met lijsten om een handtekening op te zetten. Als ze met genoeg zijn, kunnen ze een referendum afdwingen. En de politiek zal dan wel moeten luisteren naar hun verzuchtingen, zo is de redenering.

Bof, laat het duidelijk zijn dat ik voor ben. Het doet me wat terugdenken aan het Justitiepaleis (ook wel bekend als het Vlinderpaleis). Toen liet ik me aanvankelijk ook opmaken door de tegenstanders: het zou te duur zijn, het zou te lelijk zijn, het zou op niets trekken, enzovoort enzovoort. Ondertussen staat het er al enkele jaren en ik moet zeggen dat ik er stilaan meer en meer door gecharmeerd raak. Het moet iets zijn met de architectuur waar ik me eerst niet in kon vinden, maar die nu stilaan zijn voordelen laat zien. Zijn schoonheid ook. En dan vermoed ik slachtoffer te zijn geweest van waar de meeste mensen slachtoffer van worden: de angst om vernieuwing. Wat we niet kennen, kunnen we ook niet minnen. Het Lange Wapperproject is volgens mij in dat bedje ziek. Het ziet er zo onbeschrijfelijk groots uit, dat de mensen er bang van worden. Dan gaan ze op zoek naar tegenargumenten en vergeten ze de hele rationele opbouw van de keuze voor een brug in dit geval.

Trouwens, elke roker die de petitie ondertekent voor een ondertunneling, is een hypocriet. Het fijn stof dat die op z'n eentje produceert...

Blogarchief