Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

zondag 31 mei 2009

Antwerpen: Europese Jongerenhoofdstad in 2011

Uit berichtgeving per mail en op Facebook komt onderstaand en bovenal heuglijk Antwerps nieuws ook hier op mijn blog aangewaaid:

Antwerpen wordt de Europese Jongerenhoofdstad in 2011, als derde stad na Rotterdam en Turijn.

In april stelde de stad Antwerpen zich kandidaat om Europese Jongerenhoofdstad te worden in 2011. Een onafhankelijke jury beoordeelde de ingediende dossiers. Antwerpen kwam als winnaar uit de bus. Dat maakte het European Youth Forum (EYF) – de Europese jeugdraad – bekend in een brief aan het stadsbestuur.

29% van de Antwerpse bevolking (140 000) is jonger dan 25 jaar en deze groep zal de komende jaren nog groter worden. De stad geeft deze kinderen, tieners en jongeren alle ruimte om te groeien, om te feesten, om te leren of gewoon om hun ding te doen.

De stad Rotterdam riep zichzelf in 2009 uit tot eerste Europese Jongerenhoofdstad. De EYF steunde dit initiatief en lanceerde een oproep voor 2010. De stad Turijn haalde de titel binnen en neemt volgend jaar de fakkel over van Rotterdam. In 2011 wordt Antwerpen de Europese Jongerenhoofdstad. De jury van het EYF prees zowel het innovatieve programma van de Antwerpse kandidatuur, als het feit dat jongeren nauw betrokken zijn van bij de start van het project.

Het programma is opgebouwd rond 11 thema’s voor 2011. Antwerpen wil ruimte voor en door jongeren in jeugdwerk, media, sport en spel, cultuur, feesten, openbare ruimte, leren en werken, innovatieve en creatieve economie, wonen, ecologie en toerisme. Bij elk thema schuift de stad een innovatief speerpunt naar voor dat het Antwerpse jeugdbeleid versterkt. Voorbeelden hiervan zijn Het Steen, de jeugdculturele zone, de stadsklassen en een nieuwe talentenbeurs voor jongeren.

Antwerpen heeft deze titel in de wacht kunnen slepen dankzij de hulp van vele Antwerpse jongeren en jeugdverenigingen, de jeugdraden, de jeugdwerkpartners en alle stadsdiensten. Ze werden allemaal betrokken bij het opstellen van het kandidaatsdossier. Ook tijdens de voorbereidingen en de uitvoering van het programma voor 2011 zal er nauw met hen worden samengewerkt om van 2011 een succes te maken.

De titel van Europese jongerenhoofdstad betekent een extra stimulans om Antwerpen op de Europese kaart te zetten als dynamische, creatieve stad waar jongeren alle kansen krijgen en hun dromen kunnen waarmaken. Bovendien is het een hefboom om de expertise van Antwerpen te delen met Europa én te leren van andere Europese steden.

Na culturele hoofdstad van Europa in 1993, het modejaar in 2001 en het boekenjaar 2004 is dit een nieuw hoogtepunt voor Antwerpen. Aan de titel zijn geen extra subsidies verbonden, maar hij moet wel deuren openen voor (nog) meer investeringen in het Antwerpse jeugdbeleid.

Blogarchief