Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

woensdag 28 mei 2008

Zelfmoord

Later op de avond zoek ik de planken nog eens op - het lijkt alweer veel te lang geleden.

Eerst wil ik echter jullie aandacht eens vestigen op het verhaal van Sven, dat ik deze week elke dag in een stukje meer te lezen krijg in de krant. Het gaat dus over Sven, jonge kerel, die een goed half jaar geleden een einde aan zijn leven wilde maken door driehoog naar beneden te springen, maar daar niet in geslaagd is.

Het is een verhaal, openhartig gebracht door Sven, over wat hem dreef, hoe het zover is kunnen komen, waar hij weer naartoe wil. Het is een verhaal, dat ook nodig diende gebracht te worden, getuige het hoge zelfmoordcijfer dat België jaar na jaar nog ziet stijgen.

Dat de Belgen ooit de dappersten waren, wisten we al vanuit de historische verhalen uit de Oudheid, maar dat ze er ook het snelst de brui aan geven, dat horen we liever niet. Dergelijke praat moet naar het verdomhoekje, daar wordt niet bij stilgestaan. En dus blijven degenen die met dergelijke vragen worstelen heel vaak in de kou staan. En je vindt ze tegenwoordig all over the internet, met praktisch datum en uur van plan van uitvoering.

Net daarom vind ik het zo knap dat die Sven zijn verhaal wil brengen, open en bloot, om iedereen deelgenoot te kunnen maken van de mechanismen achter zijn wanhoopsdaad. Iedere lezer die daardoor gaat nadenken en misschien toch nog eens eerst wat anders probeert als oplossing, mag hij van mij op zijn conto geredden schrijven. Mijn pet voor jou eraf, Sven!

Elders op het internet staat dan weer dat een zekere Fourniret bij leven niet meer onder ons te verwachten valt. Het volk heeft gesproken en hem geen mens bevonden. Niet dat hij daar zo nodig van wakker zal liggen, maar wij dus ook niet (meer). U kan het hier nalezen. Benieuwd wat het gaat worden met de volgende in dat straatje zonder eind.

Wie het niet zo op het zuiden van onze taalgrens begrepen heeft en wel houdt van een streepje absurdistan, kan hier een ander artikel lezen. En zich de vraag stellen of zoiets eigenlijk wel mogelijk is... vanuit het standpunt van de man gezien dan ;-)

En omdat een streepje goed nieuws ook nooit weg is, misschien is dit wel wat voor u.

Filmforum

Voor wie vanavond geen zin heeft in poëzie, dan wel in een stevig filmpje, is er ook het Filmforum in Wijnegem, met Jackie Brown op de rol.

Blogarchief