Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

vrijdag 13 juli 2007

Muzeval in beeld


Muzevalpubliek (Foto © FV)

De Muzeval gisteren in Den Hopsack leverde opnieuw heel wat plaatjes en uiteraard poëzie op. Voor wie er niet bij was, ik kan helaas de poëzie niet hernemen hier, maar dat kan natuurlijk volgende maand rechtgezet worden door zelf ook af te zakken naar de plaats van het gebeuren. Wat ik wel kan doen, dat is met foto's een sfeerbeeldje achterlaten. Hier gaat ie:

Bart Van Peer (Foto © FV)

Ik begin met Bart Van Peer, onze duivel doet al en huidig inleider van de Muzevallige gastdichter, in samenwerking met Herman J. Claeys. Nadien deed hij samen met uw blogger nog de introducties van de vrij podiumdichters.

David Troch (Foto © FV)

Onze gastdichter, David Troch, was niet aan zijn podiumdebuut toe, iets wat iedereen al vrij snel na zijn aanvang duidelijk werd. Zo ontspannen, zo gedreven, zo daar, David hoeft niemand iets negatief over zijn performance te laten zeggen. De dichter, auteur, regisseur, hoe je hem ook noemen wil, bracht boeiende, fijnzinnige, af en toe diepgravende en dan weer lichtvoetige poëzie. Zijn lieftallige deerne was er, luisterde ernaar en was tevreden, net zoals het overige publiek.

Herman J. Claeys (Foto © FV)

De Man Die Geen Introductie Meer Nodig Heeft, onze initiator van De Dolle Mol, bezieler van De Muzeval, gedreven dichter, Herman J. Claeys dus. En ja, ik weet waar de J. voor staat.

Steady Eddy (Foto © FV)

Onzen Steady Eddy, doorgaans zie je hem enkel met een gitaar in de hand zijn brood bijeenspelen op de terrasjes van de Groenplaats of de Grote Markt of in een hele hoop andere cafés in het Antwerpse. Volbloed zanger en muzikant, maar ook volbloed poweet. Voor hij zou gaan werken, kwam hij even zomaar binnenspringen voor een vrij optreden met Engelstalige poëzie. Muzeval goes global!

Pierre Magis (Foto © FV)

Beminnelijke kerel, deze Pierre Magis. Hoe global De Muzeval ook moge gaan, deze dichter houdt u met de Antwerpse voetjes letterlijk op de grond. Genietbaar en met veel humor tussen de regels door.

Sylvie Marie (Foto © FV)

Hare doorluchtige deerne zelf, met poëzie uit het hoofd, uit het hart ook. En een verwoed blogster, ga er maar eens kijken.

Erwin de Antistresspoweet (Foto © FV)

Erwin, dat is verrukkelijke chaos. Dat is met de woorden jezelf laten verloren vallen en dan weer overeind krabbelen met een nieuwe boodschap. Gedreven boodschapper ook, antistress zonder loosheid in het begrip. Ik heb er zelfs een opname van kunnen maken, al zie je er de ballen van, vanwege zo donker. Gelukkig is de geluidskwaliteit net iets beter, al is het niet veel ...

Sabine Luypaert (Foto © FV)

Na een lange periode van afwezigheid was ze nog eens van de partij, Sabine Luypaert. Mét haar solodebuutbundel, waaruit ze maar wat graag de poëzie op ons los liet. Niet altijd mijn persoonlijke voorkeur qua stijl, maar Sabine, dat is een vrouw naar mijn hart: altijd goedlachs, met een voorliefde voor binnen- en buitenpretjes.

Spin De Swerts (Foto © FV)

De meest uit de band springende dichter van de avond, Steven De Swerts, Spin van dienst, samen met Vlinderman van de insectenbrigade. Spin bracht zoals steeds zijn donkere poëzie met het nodige pathos, als dichter met bezieling, met roeping, al dacht hij niet echt thuis te horen binnen de Muzevalcontext. Hoezo, niet thuishoren, de Muzeval discrimineert noch selecteert, Spin! Binnenkort, 21 juli 2007, treedt Spin trouwens ook nog naar buiten met A Mi Manera (My Way), een poëtische avond ergens aan Brouwersvliet 12 te Antwerpen, maar daarover later meer.

Yerna Van den Driessche (Foto © FV)

Haar zijn we ook reeds tegen het lijf gelopen tijdens de Antwerpse voorronden van de slam, waar ze indruk maakte met haar expliciet gearticuleerde poëzie. Blijkbaar kent ook Yerna de weg naar de Muzeval.

Patricia De Landtsheer (Foto © FV)

Het waren niet allemaal uitsluitend dichters. Ook Patricia De Landtsheer, na enkele poëzieën in volle jeugd meer bepaald een jeugdboeken- en romanschrijfster uit Dendermonde met ook al enkele toneelstukken op haar naam, kwam af op de Muzeval. Het blijft daar precies slachtoffers regenen. Ondergetekende stond trouwens samen met Patricia reeds eerder in de proza- en poëziebundel 'Een Gebloemde Lezing', 2006.

Frans Vlinderman (Foto © FV)

Het mocht dan wel quasi midden juli zijn, toch was het geen onnozeliteit om mijn uniform-lievelings-trui aangetrokken te hebben. Verdomd koud tegenwoordig op straat!

Algemeen over deze avond: we zullen ons moeten beperken tot een tiental dichters op het vrij podium, om iedereen de kans te geven zijn ding te komen doen. Hoe en wat, dat zal nog bekeken worden door de Muzevalkerngroep, maar ik hou jullie via hier wel verder op de hoogte.

Nip + gedicht

Nip is terug in het land, en zalig dat dat is. Pas nu ze hier terug rondloopt, bemerk ik tenvolle hoezeer ik haar gemist had. Miss Jackie T is er ook ongewoon rustig van. Voor ik dus wat foto's van gisteren oplaadt, dit berichtje om iedereen te laten weten dat Vlinderman opnieuw een bijzonder gelukkig man is.

Nip en d'r Fransje in mei (Foto © FV)

voorgespiegeld

de strak geknoopte das
twee woorden per uitdrukking
noch de dure polsen geur
verbergen ook maar iets
van de man

elke ingekorte nagel
afgebeten zin noch ooggeknipper
er staat een verhaal dat
niemand kan ontwijken
net zo min een pas gedoopte
het water kan vergeten
nog blinkend op het hoofd

hij zet een ontzette pas
achteruit, geen afwerend gebaar
behoedt hem voor de kracht
die zo humorloos naar hem lacht
noch dempt de geluidloze gil
nog stiller dan voorheen

er kleeft bloed aan de ontkenning
dat hij niet zou zijn
zo grijnst hij zich toe
zo ondergaat hij zichzelf
in genadeloze reflectie

© Frans Vlinderman

Blogarchief