Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

vrijdag 19 oktober 2007

Soirée Composée Sec + gedicht


De Soirée Composée Sec is voorbij. Ik vermoed dat ze in café Club Oriental nog steeds niet weten wat er nou net gebeurd is. Ineens komt daar een bende goedgeluimde en vooral onbe- en gekende muzikanten en dichters van dichtbij en veraf het lokaal veroveren voor een avondje ambiance... Het voelde vreemd aan en ik ben ervan overtuigd niet voor mij alleen. Zo af en toe kwam er toch een zweem van interesse bij kijken, werd het zelfs beklijvend stil. Apart, en zo heb ik het graag. Niet doorsnee, geef mij maar deviantie van een hoge graad. En hoewel ik nog steeds grieperig ben, ik heb er bijzonder van genoten.


verwoording

het woord staat er
wil geweten zijn
wegen op het geweten
van elke toehoorder
geldingsdrang of gewoon
er even bij mogen horen

de taal weigert, de taal
- is het wel toegestaan? -
steigert, staat op haar platform
want de zinnen moeten uniform
en bovenal nooit vreemd
dat verstaat geen mens

de blikken spreken
boekdelen, ze verstaan
elkander niet, weten niet
dat ze hetzelfde zeggen
ieder op hun manier
leggen ze uit wat
geen antwoord zou behoeven
mocht er geen taal bestaan

Frans Vlinderman

Optreden: Soirée Composée Sec - Circa 2007


Waar Vlinderman deze avond tesamen met anderen terug te vinden zal zijn:

Café Club Oriental
Provinciestraat 77 in Antwerpen
(tram 11, halte Ploegstraat)Informatief: Vlaamse Leeuw met licht accent

(Mediargus - Metropool)

Vlaamse Leeuw met licht accent
Sacha Van Wiele,18-10-2007, pag. 17


Autochtonen en allochtonen zingen maandag voor de start van de gemeenteraad de Vlaamse Leeuw. Iedereen is welkom om mee te zingen. Daarmee roepen ze op tot meer verdraagzaamheid. Het initiatief komt onder meer van Nathalie Cordon. Zij kreeg slaag omdat de daders dachten dat ze allochtoon was.

Antwerpen

Tien dagen na het incident zijn haar verwondingen nog niet genezen. "Twee jonge mannen sloegen mij in elkaar omdat ze dachten dat ik een allochtone was", zegt Cordon. "Ik heb donkerbruin haar en donkerbruine ogen en mijn moeder is van Portugese afkomst. Zij gingen mij 'een lesje leren' en ik moest 'teruggaan naar waar ik vandaan kwam'. Cordon diende klacht in bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en bij de politie. Toch voelde ze dat er meer moest gebeuren.

Samen met Hicham El Mzairh (Open Vld) organiseert zij een actie op de Grote Markt. "De Federatie van Marokkaanse Verenigingen, Aäron Malinsky en imam Nordine Taouil zijn aanwezig", zegt El Mzairh. "Het is een oproep naar alle Antwerpenaars. We hebben ons door de haat laten verscheuren in verschillende groepen. De Vlaamse Leeuw is gegijzeld door extremistische groepen, zoals Voorpost en Vlaams Belang. We veroordelen ook de agressie van Marokkaanse jongeren tegen joden of Turken tegen Afrikanen."

Cordon hoopte dat na de zaak Van Themsche het samenleven in Antwerpen zou verbeteren. "Maar de woede dwaalt nog steeds door de straten. Een week geleden zag ik hoe een Pakistaanse bloemenverkoper klappen kreeg." El Mzairh: "We hebben het spandoek van de Witte Optocht vanonder het stof gehaald. Er is een Marshallplan voor onze samenleving nodig."

Sacha VAN WIELE

© 2007 Concentra

Blogarchief