Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

maandag 1 december 2008

uw belastingcontroleur werkt, maar hoe

Nog niet zo heel lang geleden stond er in de krant een artikel over hoe slecht het wel gesteld was met de controles van de Belgische fiscus. Manschappen te kort, computers te kort, geen tijd voor de kerntaken van het controleren, niets functioneerde naar behoren. Natuurlijk heerlijk nieuws voor al die overijverige fraudeurs onder ons, die hun pakkans tot omzeggens nul herleid weten en lustig verder doen. Geloof me als ik toen bijna medelijden kreeg met die arme ambtenaartjes die ocharme hun jobke niet konden uitvoeren.

Vandaag denk ik daar wel anders over. Eén of andere jandoedel op de Antwerpse belastingendienst had blijkbaar wat tijd te doden (of was door dat vorige artikel een beetje in zijn gat gebeten) en dacht: 'Ik zal eens een briefje sturen naar een mevrouwke om haar wat af te dreigen, want die heeft nog geen belastingbrief ingevuld en ingestuurd en dat is nu toch wel ferm over tijd, want uiterste indiendatum was toch 2 juli 2008.' Vervolgens heeft diene mens op onze (belastingbetaler zijnde) kosten zijn tijd gespendeerd aan het opstellen van die dreigbrief en nog steeds op onze kosten op de post gedaan. De frisse moeite om zijn tanden eens in een grote vis te zetten ontbrak hem waarschijnlijk volledig, want ocharme geen tijd of materiaal daarvoor...

Kijk, het is niet omdat een vrouw verhuist dat zij ineens studente af zou zijn. Het is ook niet omdat een vrouw trouwt, dat zij ineens een werkende vrouw geworden is, laat staan ineens het jaar daarvoor al gewerkt heeft, en al zeker niet als ze toen nog steeds ingeschreven stond als studente. Zo retroactief werkt het allemaal niet. En als die kinkel op zijn burea'ke nu eens de moeite had gedaan om de kruispuntdatabank van de overheid te raadplegen (en kom me nu niet vertellen dat een belastingcontroleurke dat niet kan of mag), dan had ie zich de moeite van het ambeteren kunnen besparen - en die van mijn vrouw ook. Nu mag zij onder dreiging van belastingverhoging (waarop???) en/of een boete (sic!) zich de benen onder het lijf vandaan lopen om aan te tonen dat er niets veranderd is. Vet cool bezig, zo. En ondertussen maar klagen en zagen dat ze geen tijd hebben om achter de grote jongens aan te gaan. Niet moeilijk als men zijn tijd aan deze zever verspeelt. Binnenkort krijgen we hier nog een aanslag binnen op naam van Vlinderman, dan gaan we pas lachen, ja!

Het moest me even van het hart, vooral omdat dergelijke zever ons altijd lijkt te overkomen. Eerst dubbele boete op een vermeende sluikstorting, wat de schuld was van een bende stakende overheidshuisvuilophalers, dan een boete voor verkeerd parkeren waar het kort daarvoor nog mocht, het rijtje vult zichzelf wel aan. En dan nu, op een moment dat ons hoofd wel ergens anders naar staat, deze ongein? Vlinderman twijfelt tussen geeuwen of schreeuwen.

Blogarchief