Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

maandag 5 mei 2008

Mededeling bis: 't Gastvrij Podium 14 - Raymonda Bertels


Uiteraard ook niet te versmaden,

aanstaande woensdag:Raymonda Bertels werd geboren in 1946 in Herentals en volgde als opleiding Handel. In haar jeugdjaren maakte zij via haar vader kennis met iemand die tijdens de tweede wereldoorlog in een concentratiekamp had verbleven. Dit gegeven, samen met haar voorliefde voor lezen en schrijven, maakte dat ze geboeid geraakte door Joodse poëzie. Doorheen haar leven als zelfstandige en huismoeder heeft ze dit niet meer losgelaten. Gaandeweg evolueerde zij van de oorlogspoëzie naar de hedendaagse Joodse poëzie, waar zij gretig uit voordraagt.

Ondertussen woont Raymonda al enkele jaren in Antwerpen, waar zij her en der poëziepodia opzoekt, om de mensen te laten kennismaken met die andere (Antwerpse) poëzie.

The Chocolate Lovers is een groep die een mix brengt van oude bleus met country en negro-spirituals. Ze brengen hoofdzakelijk eigen Engelstalige nummers. Voor het Gastvrij Podium zullen ze een akoestische set brengen. Hoe de bezetting eruit zal zien, is nog niet helemaal duidelijk, maar die zal minstens bestaan uit een gitarist en een zangeres.
Het geheel wordt steeds op een swingende manier gebracht.

Nadien is er een pauze waarin kandidaten die poëzie, comedy, kleinkunst, sing and song, cabaret, ... kortom, hun eigen ding, willen brengen voor het vrije podium zich kunnen melden aan de presentator van dienst.

Mededeling: De Muzeval 114 - Barry Fitton


π

DE 114de MUZEVAL

Poëzieavond

donderdag 8 mei 2008

gastdichter

BARRY FITTON (GB > NL)"Amsterdam Nights"
(A journey into the depths of Mokum)

met vertaling van GIJS TER HAAR (NL)
voorgedragen door ANJA CORNWALL (NL)


Inleiding door Herman J. Claeys en Bart van Peer

na de pauze: VRIJ poëzie-PODIUM

begeleid door Frans Vlinderman en Bart van Peer

deuren 19.30 uur - aanvang 20.00 uur
gratis toegang

locatie: literair-artistiek café Den Hopsack
Grote Pieter Potstraat 24
2000 Antwerpen (centrum)
(openbaar vervoer: Groenplaats)

Organisatie:
Pipelines vzw met medewerking van Masereelfonds Antwerpen
en met de steun van Antwerpen Boekenstad

Links: www.muzeval.tk, www.masereelfonds.be, www.denhopsack.be


Bestuur Pipelines vzw en kerngroep De Muzeval: Herman J. Claeys, Jan van Veen, Willem Plugge, Frans Vlinderman & Nip Luyben, Erwin van Massenhove, Bart van Peer, Philippe van Beek, Frank Vranckx.

Schoon weer + gedicht

Hoe het gaat met de enquête kunnen jullie hiernaast lezen, er zijn al zeker acht (ondertussen tien, nvdr) daredevils die hun onherkenbare stem hebben uitgebracht. Sommigen hebben ook al gereageerd, waarvoor mijn dank, ik beloof weerwerk zonder meer, uit respect voor uw tijd en mening. Hier wordt met argusogen gekeken naar het verdere verloop, over een kleine twee weken begin ik aan de interpretatie en implementatie van diezelfde interpretaties. Zo verveelt een mens zich dus eens nooit. Altijd vooruit, niet achterom zien (of toch niet te veel) en jezelf volop voelen leven. Trouwens, als ik het zo schuin al eens bekijk, dan ben ik blij dat ik al een vast jobbeke heb en niet van mijn klavier moet leven. Ik peins dat er zelfs niet al veel brood bij het water zou zijn. En dan denk ik aan de grote poëtische meneren, die ook blij moeten zijn dat ze wel degelijk hun boterham op een andere manier kunnen verdienen. En kijk, de zon begint weer te schijnen, de fluitjes te vogelen, de was te wapperen in een warme zomerbries voor zijn tijd, een lach schalt over het vlakke land en ik ren er in mijn sponzen tienjarenbroekje in ontbloot bovenlijf overheen, de vlinders achternaahahahahahahaaaa.

Ik wilde vandaag iets bijdragen over het weer, maar ik denk dat ik er gewoon even van ga genieten. Zodra de stoofpot van Nip, die hier zo heerlijk staat te geuren, naar binnen gewerkt is onder het produceren van goestingvol gekreun, trek ik sofort de deur achter mijn bevallig gat dicht en gaan we eens kijken hoe het staat met de bezettingsgraad van een gemiddeld terras zo ergens begin mei, en of dat nog verder dient gesubsidieerd. De administraat in mij verdient af en toe ook eens een bot om op te knagen, om de tanden scherp te houden, niet?

moderne bruggenbouwer

hij bouwt stenen bruggen
liever dan zoals weleer
houten pareltjes van jewelste
waarvan splinters bleven hangen
in het oog wil ook wel wat
om vervolgens aangevreten
met de stroom weggevoerd

is zijn oog voor detail niet zo
ontwikkeld als dat van zij
wier naam mee weggedreven
door de catacomben van de tijd
al wordt hij soms nog fluisterend
gereciteerd door tandeloze grijzen

het richt zich op stabiliteit
bij iets te wankel voor frivoliteit
dat het allemaal om stevigheid
rudimentariteit, het enige begrip
dat overuren draait in zijn brein
met bruggen die eeuwen later nog
tenzij betonrot of andere mot
roet in het eigengereide eten

Frans V.

Blogarchief