Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

woensdag 26 maart 2008

zwangere man + gedicht

Nog twee maal slapen en het is alweer weekend, kan je het geloven? Zopas was het nog Pasen, denderden de uitbaters van Het Zeezicht van de ene bestelling naar de andere, was ik nog een jaartje jonger ook, komt daar alweer een zaterdag om het hoekje loeren, achtervolgd door een luie zondag... Nog een geluk dat ik geen verlof gepland heb deze dagen, want het zou zó voorbij geweest zijn.

Terwijl Nip hier vol verbazing voorleest dat een Amerikaanse man al vijf maanden zwanger zou zijn (dacht dat ze ging vertellen dat zo een man gemiddeld zich iets minder gematigd opstelt dan de doorsnee Europeaan), wordt een lekkere maaltijd door een Vlindermaag luid juichend onthaald en vervolgens vakkundig verteerd. En nadert de tijd om de bus naar Wijnegem weer eens met een bezoekje te vereren. En om terug te komen op die Amerikaan, hij was een zij tot hij verbouwd, maar nog niet alles was al aangesloten (afgesloten?) Voor u dus al niet-lezende onmiddellijk hallelujah en van die frasen begint te kwelen, of idioter zoals de reacties onder het bewuste artikel laten zien.

in het duister

ofwel hier, ofwel nu
je woorden breken me
vertwijfeling de kop
op het punt van komen
moest jij spreken
van wanneer en waar

kies ik voor abrupt
er zal altijd later
nu kan er nog zoveel
dat ik niet kan kiezen
of het waar is dat daar
of hier hetzelfde

ik knip het licht uit
met een enkele hand klap
op je naakte rechter dij
danste een vlinder zonet
nog in het licht voorbij

Frans V.

Filmforum: Spider

Was ik zowaar nog bijna vergeten dat het vanavond weer de vierde woensdag van de maand is en dus Filmforum. Deze laatste maartse woensdag wordt u allen uitgenodigd in de wondere wereld van een Spider-man. Hieronder kort de inleiding (merci Nip), zoals ik die strakjes braaf zal brengen, voorafgegaan door de affiche, dewelke onze supermedewerker Kjell alweer zo fraai ineengebokst heeft.


Spider

Regisseur: David Cronenberg
Geschreven door: Patrick McGrath
Acteurs: Ralph Fiennes, Miranda Richardson, Lynn Redgrave, e.a.

Boek en auteur:

Patrick McGrath (1950) is een Britse auteur, wiens werk omschreven wordt als ‘gothic fiction’. Zijn romans worden gekarakteriseerd door een verteller in eerste persoon, die meestal onbetrouwbaar is. Onderwerpen zijn mentale stoornissen, onderdrukte homosexualiteit en buitenechtelijke relaties.
Er zijn drie van zijn romans verfilmd: The Grotesque (door John-Paul Davidson in 1995), Asylum (door David Mackenzie in 2005) en Spider (door Cronenberg in 2001).

Spider is een psychologische thriller, waar we een man volgen die ontslagen is uit een instelling. Hij probeert zijn herinneringen op een rijtje te zetten, om zo tot de waarheid van zijn verleden door te dringen. (meer kan je niet zeggen, zonder alles te verklappen)

Verfilming:

David Cronenberg kreeg het script van Patrick McGrath, met een briefje erbij waarop stond dat Ralph Fiennes interesse had om de rol van Spider te vertolken. Na 4 pagina’s gelezen te hebben, besloot Cronenberg dat hij de film wilde maken.

Omdat er eigenlijk te weinig geld was, lieten de acteurs Ralph Fiennes en Miranda Richardson, de producers en Cronenberg zelf, zich niet betalen, zodat de film toch gemaakt kon worden.

Prijzen:

12 prijzen gewonnen (uit 16 nominaties).

Enkele prijzen:

Toronto International Filmfestival: Best Canadian Feature Film (2002)

Toronto Film Critics Association Awards: Best Canadian Film en Best Supporting Performance (voor Miranda Richardson)

International Horror Guild: Best film

Genie Awards: Best Achievement in Dirction (voor Cronenberg)


Blogarchief