Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

maandag 16 april 2007

Ik dacht het niet

Deze blogger moet zijn mond houden. Meer nog, deze blogger moet al zijn bijdragen over bepaalde toestanden verwijderen. Deze blogger wordt aan banden gelegd, hij moet schrijven over de bloemetjes en de bijtjes, hij mag een beetje bazelen, maar verder dient hij dus zijn bak dicht te houden. Ik dacht het niet.

Ik geloof in het vrije woord, ik leef immers niet in Chili of China, waar de overheid effie gaat bepalen wat ik al dan niet mag schrijven. Waar de naam van mijn vriendin in officiƫle berichtgeving zomaar te grabbel mag gegooid worden, daar peins ik niet zomaar mee akkoord te moeten gaan. Integendeel, dan kan men het voluit krijgen 'in their face'. Ik heb dan spontaan en onbedaarlijk zoiets van 'Ga nou toch effie elders de boel bezeiken, mensen-die-het-zogenaamd-goed-menen-maar-anders-doen'. Nee, van Nip blijven 'de mensen' af, en als 'de mensen' blijven voortdoen op de manier waarop 'de mensen' bezig zijn, zal hier het boekje gewoon open gaan. En daar kan je maar beter gewoon heel veel fantasie voor hebben, want anders red je het niet.

Ik hoef me in ieder geval niet te verschuilen achter allerlei vormelijkheden, dat is 'de mensen' hun stijl. Hier zeg ik wat ik te zeggen heb, onverbloemd, en volledig namens mezelf. En als 'de mensen' echt verder (blijven) gaan, dan schrijf ik er zelfs over met naam en toenaam (wat ik totnogtoe niet gedaan heb, integendeel, ik verwees naar schoentjes en aantrekken). Respect stond tot voor kort nog wel in mijn woordenboek (waar is dat van 'de mensen' trouwens?)


iets anders

hier ligt ze, de nestbevuiler
de hond die beet in de hand
die hem zo trouw heeft gevoed
van pup tot volwassen
en toch, wat is er loos

er is geen houden meer aan
gij zult zwijgen, inslikken
wat te heet is in uw mond
uw tong verbranden, de waarheid
ligt niet in uw kamp,
een andere bal is aan de rol

en zo verdwijnt het kleintje
de lak aan de regels
de vrijheid onder ieders zon
gesmoord in een rechts hof
waar iedereen kan wieden
wat een ander heeft gezaaid

lik daar maar een stukje aan
en laat het dichten over
aan de mensen met een hart
voor wat scheef dreigt te gaan
en dient gesignaleerd

zo helpe geen enkele wet
ter beknotting van wat vrij heet


© Frans V.

Blogarchief