Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

woensdag 21 januari 2009

KBC: Kapotte Belgische Constructie

Er is weer een rondje bank-saving (heb je 'm?) op komst. KBC is ten opzichte van vorige week zomaar eventjes tweederde van zijn waarde (?) kwijt. Allemaal het gevolg van die rotte appels op de beursvloer die zich als beursanalist en meer ronkends beschrijven. Wat ze ook zijn, ze zijn niets in mijn ogen, speelvogels dat ze immers zijn met uw en mijn zuurverdiende centen.

Misschien zijn ze wel beoefenaars van een vrij populaire balsport, voetbal, want ze spelen tegenwoordig niet veel meer dan paniekvoetbal, die beursmakelaars en andere -mannetjes. De winsten vallen hen niet meer zo gemakkelijk in de schoot en dus hollen ze van hot naar her als de eerste beste volleerde kip zonder kop. En terwijl Jan Modaal al lang zijn tering naar de nering heeft gezet en het hem duidelijk is dat de zoete broodjes niet zomaar gebraden meer uit de oven komen gevlogen en hij dus wat minder uitgeeft van wat hij sowieso al niet had, peinzen die cijfergasten nog altijd dat ondanks de wereldwijde crisis er nog steeds geld te rapen valt op de beurzen.

Ik heb nieuws voor ze, maar luisteren zullen ze niet doen. Neeeee, nog liever een bankje meer mee sleuren in hun eigen kleine (nou ja) val, kwestie dat ze achteraf nog een klappeke kunnen doen met andere lotgenoten over het noodlot dat hen zowaar getroffen heeft. Zomaar weg, buitenverblijf, zomaar weg, bonus ter waarde van zoveel maal het jaarloon, zomaar weg, die tweede, derde, vierde tot vijfde wagen beladen onder chroom. Ze kunnen vanaf nu ocharme alleen nog maar een appartementje huren aan de rand van de stad, met amper vijf slaapkamers, het is toch wel ongehoord? Nee, mijn nieuws verdienen ze feitelijk niet. Ga stikken in je aandelen, je obligaties, je verdrietige manier van meer en meer en meer. En proef maar eens van minder tot net genoeg.

Ondertussen roert de regering zich alweer. Zouden ze opnieuw de bank(en) ter hulp moeten snellen? Ja? Nee? Vraagje: is er bij de vorige hulp met ettelijke miljarden euro iets fundamenteel veranderd in bankenland? Behalve dat we dankzij die bankencrisis nu met een stevig begrotingstekort zitten voor 2008? Nou? Natuurlijk hebben de banken zich goed ingegraven in allerlei (overheids)organen, maar van hun zogenaamde winsten heb ik als kleine burgerman nooit veel mogen proeven. Jaar na jaar zoveel miljard (!) euro winst voor bank zus en zoveel voor bank zo, maar een beetje afschuiven naar de staat waarbinnen ze het gerealiseerd hebben? Nope, niets van gezien, jij misschien wel? En dan zouden we opnieuw ons duur afgedragen belastinggeld weer gaan pompen in een pompeuze bank die boven haar - en bij uitbreiding boven onze - stand heeft bestaan? Ga weg, joh, laat de markt zichzelf regulariseren. Laat failliet gaan, dat hoopje bankiers, en houd het staatsgeld paraat om de brokken te lijmen, die ongetwijfeld zullen volgen, in plaats van een bodemloze put te vullen. En beste overheid, wil je dan toch mijn geld erin smijten, doe maar op, al zorg je maar beter voor een bankgarantie (we mogen toch ook eens lachen met de omschrijving, niet?) Iedere winst die de geredde bank in kwestie immers mogelijk in de toekomst genereert, zal - mét indexering en mét rente - pas winst genoemd mogen worden zodra de staatsinjectie terugbetaald is. Simpel, alweer.

Maar het zal waarschijnlijk weer noppes worden. Teveel grip van de economie op de maatschappij, teveel verslaafden aan geld onder ons, en niemand die echt geneigd is om de korte pijn te doorstaan van een verdiend teloor gegane bancaire economie. Nee. We zullen bloeden voor die extra TV, om het nieuws te kunnen volgen van alweer een industrie die relocaliseert voor nog meer winst voor wie daarnaar op jacht is...

Ik ga morgen nog maar wat werken. Om de huur te betalen, voor een appartementje met net genoeg meubels in om me OK te voelen. Lijkt me best voldoende. En ik hoop dat mijn centen op de bank blijven staan, in plaats van dat ze er in (op) gaan.

Uit de mail: De eenzame uitvaart

We bedienen hier een nieuw initiatief op haar wenken wat betreft aankondiging in mijn mailbox, waar ik een stuk uit overneem:

De Eenzame Uitvaart op Gedichtendag in Antwerpen - 29.01.09

Gedichtendag vindt naar goede gewoonte plaats op de laatste donderdag van januari. In Antwerpen vieren Bibliotheek Permeke, Letterenhuis, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Arenbergschouwburg, Kraai vzw en Antwerpen Boekenstad die dag de poëzie met een bijzonder programma. Thema van dit jaar is de verkiezing van de dichter des vaderlands in Nederland. Het publiek kan in Antwerpen terecht voor de meest ontroerende momenten uit de poëzie uit verre en nabije vaderlanden.

Bijzondere aandacht gaat dit jaar naar een nieuw initiatief: De Eenzame Uitvaart, een literair project waarbij dichters voor eenzaam gestorvenen een persoonlijk gedicht schrijven en dit op de uitvaart komen voordragen. Het is een laatste saluut aan mensen die meestal uit de boot vielen tijdens hun leven en dan ook zonder aanwezigheid van familie of vrienden worden begraven. Met gedichtendag gaat De Eenzame Uitvaart van start.

Dichter Frank Starik geeft een inleiding over zijn ervaringen met dit project in Amsterdam. Stadsdichter Joke van Leeuwen brengt het allereerste uitvaartgedicht aan het graf van de eenzaam gestorvene en coördinator van de Eenzame Uitvaarten in Antwerpen, Maarten Inghels leest het eerste verslag voor. Ook worden de deelnemende dichters Stijn Vranken, Jan Aelberts, Bernard Dewulf, Lies van Gasse, Andy Fierens en Maarten Inghels voorgesteld.

U wordt vriendelijk uitgenodigd op de persvoorstelling van De Eenzame Uitvaart op 29 januari om 13u, Schoonselhof, hal van kasteel Moretus, Krijgsbaan Wilrijk.

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via nadia.devree@stad.antwerpen.be, waar u eveneens meer info over dit persbericht bij kan bekomen.

De Eenzame Uitvaart: Een initiatief van Kraai vzw, Antwerpen Boekenstad en OCMW Antwerpen: www.eenzameuitvaart.be

Blogarchief