Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

maandag 14 januari 2008

tips & tricks + gedicht

Na mijn bijdrage van vorige week vrijdag, kreeg ik via mijn mailbox van het gastenboek een met initialen ondertekend bericht over een gerelateerd onderwerp, namelijk werkgevers en sollicitanten. Ik vermoed dat het allemaal goed bedoeld was en zo en dat ik er een waarschuwing in zou moeten lezen dat ik moet opletten met wat ik over mezelf prijsgeef op het internet. Ik plaats het betreffend bericht even integraal hieronder:

"Eén op vijf werkgevers zoekt online informatie over sollicitanten

Eén op de vijf werkgevers gaat op het internet op zoek naar gegevens over sollicitanten. Bijna 60 procent zegt dat de gevonden informatie doorslaggevend is om iemand wel of niet uit te nodigen voor een eerste gesprek. Dat blijkt uit onderzoek van Viadeo, een zakelijk netwerk op internet, naar de invloed van persoonlijke informatie op het internet. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de personeelsverantwoordelijken kandidaten afwijst na het vinden van bepaalde informatie op het internet.

Ongunstig
Slechts in dertien procent valt een online onderzoek door de toekomstige werkgever gunstig uit. Daarnaast blijkt dat veel mensen zich niet bewust zijn van de negatieve invloed die online persoonlijke informatie op hun carrière kan hebben, aldus Viadeo. Internettoepassingen zoals blogs of sociale netwerken geven allemaal een ander beeld van de persoon achter een cv. Sites als MySpace en YouTube maken het online vinden van informatie steeds makkelijker. Deze informatie blijkt lang niet altijd een positief beeld te geven en verkleint in veel gevallen zelfs de kans op de arbeidsmarkt.


Foto's
Zo kwam een werkgever er achter dat een kandidaat gezocht werd door de politie, andere bedrijven ontdekten drankmisbruik en andere onethische zaken. Uit het onderzoek van Viadeo blijkt dat 31 procent van alle leeftijdsgroepen persoonlijke informatie online plaatst en dat dit niet alleen is voorbehouden voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Dertien procent van de respondenten heeft foto's van feestjes online staan, in de leeftijdscategorie 18 tot 24 is dit zelfs 54 procent. Slechts negen procent van de respondenten gebruikt zakelijke profielsites om zichzelf zakelijk te promoten. (belga/adv) "

Ok, ben helemaal onder de indruk. Dus, gesteld dat ik ergens zou solliciteren en er is een kandidaat-werkgever met een overschot aan tijd die mij zou googelen, dan bestaat de kans dat ik niet zou worden aangeworven op basis van wat ik online laat uitsijpelen over en door mezelf?

Een aantal zaken:

1. De baas die mij om die reden niet zou aanwerven, is een idioot.
2. De mens achter deze blogger zal geen andere mens/betere werknemer zijn zonder zijn blog.
3. Bij mijn sollicitatie zal ik niet te beroerd zijn om mijn hobby's en bezigheden toe te lichten.
4. Ik ben een mens in de eerste plaats, werknemer in de tweede, maar dat wil niet zeggen dat ik minder werknemer zou zijn.

Lieve vriend(in), bedankt om me te willen waarschuwen voor de gevolgen van mijn openheid. Ik wil er echter graag aan toevoegen dat ik liever mezelf ben dan iemand anders en dat sommige werkgevers dat ook liever zo hebben. Laat ze dus maar speuren naar wat dan ook, er valt hier immers niets te verbergen (staat dat niet ergens in de toelichtende hoofding van deze blog?)

marionet

uit de kleren ziet hij
er nog steeds niet uit
alsof hij beter mens dan
koning van vermomming
met tierlantijntjes
voor de toeschouwer

dus draagt hij de broek
af en toe een rok
als het hem maar past
de commentaren ondertiteling
voor een streep beroering, blij
het leven rechtdoor zo die gaat
zo spontaan kan hangen blijven
in de ogen van niet zichzelf

vergeten doet hij iedere dag
hoe manieren mensen doen bewegen
als een houten geraamte rammelen
en verstrikkend in de touwtjes
van de immer schouwende ander

Frans Vlinderman

Blogarchief