Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

vrijdag 19 oktober 2007

Informatief: Vlaamse Leeuw met licht accent

(Mediargus - Metropool)

Vlaamse Leeuw met licht accent
Sacha Van Wiele,18-10-2007, pag. 17


Autochtonen en allochtonen zingen maandag voor de start van de gemeenteraad de Vlaamse Leeuw. Iedereen is welkom om mee te zingen. Daarmee roepen ze op tot meer verdraagzaamheid. Het initiatief komt onder meer van Nathalie Cordon. Zij kreeg slaag omdat de daders dachten dat ze allochtoon was.

Antwerpen

Tien dagen na het incident zijn haar verwondingen nog niet genezen. "Twee jonge mannen sloegen mij in elkaar omdat ze dachten dat ik een allochtone was", zegt Cordon. "Ik heb donkerbruin haar en donkerbruine ogen en mijn moeder is van Portugese afkomst. Zij gingen mij 'een lesje leren' en ik moest 'teruggaan naar waar ik vandaan kwam'. Cordon diende klacht in bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en bij de politie. Toch voelde ze dat er meer moest gebeuren.

Samen met Hicham El Mzairh (Open Vld) organiseert zij een actie op de Grote Markt. "De Federatie van Marokkaanse Verenigingen, Aäron Malinsky en imam Nordine Taouil zijn aanwezig", zegt El Mzairh. "Het is een oproep naar alle Antwerpenaars. We hebben ons door de haat laten verscheuren in verschillende groepen. De Vlaamse Leeuw is gegijzeld door extremistische groepen, zoals Voorpost en Vlaams Belang. We veroordelen ook de agressie van Marokkaanse jongeren tegen joden of Turken tegen Afrikanen."

Cordon hoopte dat na de zaak Van Themsche het samenleven in Antwerpen zou verbeteren. "Maar de woede dwaalt nog steeds door de straten. Een week geleden zag ik hoe een Pakistaanse bloemenverkoper klappen kreeg." El Mzairh: "We hebben het spandoek van de Witte Optocht vanonder het stof gehaald. Er is een Marshallplan voor onze samenleving nodig."

Sacha VAN WIELE

© 2007 Concentra

Geen opmerkingen:

Blogarchief