Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

vrijdag 16 oktober 2009

Aankondiging: Circa 2009


PROGRAMMA CIRCA 2009

WERELDHAVEN VAN WOORD, MUZIEK EN DANS



Tentoonstelling Erbij horen/To belong

Maandag 5 tot zondag 25 oktober, doorlopend te bezichtigen tijdens de openingsuren van bibliotheek Permeke
Gratis

In Bibliotheek Permeke stellen we de gedichten van onze poëziewedstrijd tentoon. Thema van de wedstrijd en thema van Circa 2009 is ‘To Belong’ of ‘Erbij Horen’. De winnende gedichten vind je in deze brochure, een ontwerp van Andrej Babenko. Deze talentvolle Antwerpse kunstenaar met Oekraïense roots stelt samen met alle ingezonden gedichten enkele van zijn werken tentoon. Andrej Babenko (°1974) emigreerde op 25 jarige leeftijd naar België waar hij zijn studies in grafisch ontwerp en schilderkunst aanvatte. Vrijwel onmiddellijk na zijn afstuderen werd hij aangenomen als grafisch vormgever en illustrator bij de Vlaamse Opera. Zijn “seizoensbeelden” gooien er hoge ogen. Winnares van de gedichtenwedstrijd is Marijcke Cauwe, een Antwerpse seniorendame met één roman op haar palmares. De oude man, is een liefdesverhaal dat zich afspeelt in Antwerpen tegen de achtergrond van de twee wereldoorlogen. Het werd in eigen beheer uitgegeven door boekscout.nl. Marijcke Cauwes gedicht ‘Aan Antwerpen, stad met een haven’, verscheen in het tijdschrift Koninklijke Havenwerktuigen S.K. in het nummer van Maart 2006.

Drumbeats

Receptie, boekvoorstelling en theater
Vrijdag 16 oktober, vanaf 17u30
Brede School ‘Het Keerpunt’, Prins Leopoldstraat 52, Borgerhout
Gratis

Met een receptie, boekvoorstelling en theater openen we deze editie van Circa 2009. Samen met alle partners van Circa 2009 ontvangen de Federation of Anglophon Africans in Belgium (FAAB) en Brede School ‘Het Keerpunt’ je in hun Hacienda Popular. Live muziek door de groep ‘Assempa’, een drankje en een hapje brengen je in de stemming voor de voorstelling van ‘Wooden gongs and drumbeats’, het nieuwe boek van Chris Dahi. Chris Danu Onuchukwa, geboren in Nigeria als zoon van een koning van Ubakala in Umuahia, woont sinds 1986 in België. Hij leert uit eerste hand alles over traditie, gebruiken en folklore van zijn land van oorsprong. In zijn boek ‘Wooden gongs en drumbeats’ brengt hij 31 volksverhalen samen, verhalen gebaseerd op de verhalen die doorgegeven zijn door Chris’ ouders en grootouders. In deze moderne tijd van internet en tv mogen deze wijze verhalen niet verloren gaan. Het is een boek voor zijn kinderen en kleinkinderen, voor de jongere generatie Afrikanen en voor iedereen die ze wil horen. Chris Dahi studeerde sociologie aan de Universiteit van Jos in Nigeria en is actief als journalist, researcher en schrijver. Aansluitend op de boekvoorstelling stelt Lady Pot Money hun nieuwe theaterstuk ‘O Jo Ro’ voor. Theater met muziek en dans gebaseerd op Afrikaanse volksverhalen. Deze creatie mengt traditioneel West-Afrikaans educatietheater met nieuw, jong en experimenteel theater. Regisseur Babatunde Bamidele studeerde Bewegingsleer en Gezondheidsopvoeding aan de universiteit van Ibadan. Hij werkte voor dit stuk samen met een groep jonge, getalenteerde acteurs uit Antwerpen. Kom erbij, hoor erbij!

Literair en muzikaal voorprogramma
Zaterdag 17 oktober, 18u
Café 't Werkhuys, Zegelstraat 13, Borgerhout
Gratis

Een literair programma om van te snoepen. Rachid Bouziani, Frans Vlinderman, Su-Yin Wang, Pierre Magis, Rosana Carcamo Sereil (ov), Bart Van Peer, Bridget Tapua, De Antistresspoweet en Herman J. Claeys (ov) brengen poëzie met Marokkaanse, Belgische, Chinese, Spaanse en Zimbabwaanse roots. Soms in het Nederlands, soms in de taal waarin de poëzie wortelt. De Ghanese Nancy Anima Baffour zorgt met highlife voor de nodige muzikale afwisseling. Nancy Anima Baffour is gezegend met een prachtige en opwindende stem waarmee ze in het verleden enkele gospelzwaargewichten ondersteunde.
De 5 winnaars van onze poëziewedstrijd: Marijcke Cauwe, Roger Nupie, Bert Deben, Philémon Heeren en Tine Hertmans, lezen hun winnende gedichten voor.

Een productie van Pipelines vzw/De Muzeval en vzw Imane

Concert ‘Sindicato Sonico’
Zaterdag 17 oktober, 20u
Zaal 't Werkhuys, Zegelstraat 13, Borgerhout
Inkom: 8 euro en 6 euro voor leden, studenten, +3, vervangingsinkomens
Sindicato Sonico brengt een nieuw genre: mariachi funk 'n roll. Traditionele ritmes uit verschillende thuislanden gemengd met elementen uit cumbia, funk, ska en rock 'n roll. Roman Santos (Mexicaan) en Marco Bustamante (Boliviaan) zetten hun aanval in begin september 2004 in Antwerpen. Al snel kwamen Juan Carlos Bonifaz (Mexicaan), Aldo Aranda (Mexicaan), Marcelo Moncada (Chileen) en Ruben Valle (Cubaan) de gelederen versterken. Veel bandleden zwierven jarenlang door Europa om elkaar dan tegen te komen in Antwerpen. Sindicato Sonico is een groep die houdt van feestjes, maar met hun muziek doen ze ook een oproep voor meer verdraagzaamheid en respect in deze wereld.

Bal Global

Multicultureel dansbal
Zaterdag 17 oktober, 20u
CC Deurne, Frans Messingstraat 36, Deurne
Inkom: 8 euro en 6 euro voor leden, studenten, +3 en vervangingsinkomens

Bal Global is een multicultureel dansbal met live muziek én dansinitiaties. Bal Global toert voor het tweede jaar op rij rond in Vlaanderen en Brussel. Naast een West-Europese, Roemeense, Russische, Afrikaanse en Indische dans, wordt voortaan ook een Turkse dans aangeleerd. Het achtkoppig gekleurd muziekensemble zorgt live voor de passende deuntjes. Bal Global bestaat uit dansers en muzikanten van hier en daar en richt zich tot iedereen die graag nieuwe culturen ontdekt en graag danst.

Intercultureel Boekenplein
Uitgebreide boekenmarkt geopend door het Mladi Braka Kadrievi Orkest
Zondag 18 oktober, van 10u tot 17u
De Coninckplein, Antwerpen
Gratis

De boekenmarkt op het De Coninckplein sluit zijn vijfde jaargang af. Sinds januari 2005 vindt er een maandelijkse boekenverkoop plaats, en deze sympathieke verzameling kraampjes is ondertussen een echte klassieker geworden. Flanerend tussen boek, hapje en drankje kan je er gouden koopjes doen en genieten van leuke, intieme optredens. Circa 2009 verruimt het aanbod met boeken van ondermeer Uitgeverij Vrijdag, Black Label, Oxfam Bookshops en publicaties van onze partners. Vanaf 12u kan je genieten van hapjes uit Nigeria, Latijns-Amerika, Oeganda, Indonesië, Marokko en Vietnam. Het intercultureel boekenplein wordt geopend door de blazers van het Mladi Braka Kadrievi Orkest. Dit Macedonisch zigeunerorkest zorgde voor de soundtrack van de film Time of the Gipsies van Emir Kusterica. Daarnaast, en verder meer, Speakers’ Corner, kinderanimatie, interculturele modeshow en muziek.

i.s.m. Antwerpen Boekenplein

Speakers’ Corner
Gesprekken met auteurs, theatermakers en opiniemakers
Zondag 18 oktober, van 11u tot 13u
De Coninckplein, Antwerpen
Gratis

Geen open forum op deze Speakers’ Corner, wel het vrije woord. King Franky en Paul Schrijvers interviewen Antwerpse spraakmakers. Onder andere Elisabeth Marain, Vitalski, Stan Laureyssens, Chris Dahi, Babatunde Bamidele, Sering vzw en Benjamin Verdonck. Daarnaast gaan we op de dag van het referendum over de Oosterweelverbinding de discussie aan over democratie en interculturaliteit. Onder andere met directrice Karin Heremans, Ivan De Rycke van Ademloos en woordvoerders van federaties van verschillende gemeenschappen.

Elisabeth Marain debuteerde in 1979 met de roman ‘Het tranenmeer’, waarvoor ze de prijs voor het Beste Literair Debuut kreeg. Echt bekend werd ze met ‘Rosalie Niemand’ uit 1988, het beklemmende verhaal van een vrouw die veertig jaar in een psychiatrische instelling verbleef zonder geestelijk ziek te zijn. Andere bekroningen van haar werk volgden. Onder andere voor haar jeugdverhalen.

Vitalski was één van de oprichters van ‘Circus Bulderdrang’. Hij is wijd en zijd bekend als de nachtburgemeester van Antwerpen en literair entertainer. Voorjaar 2008 verscheen bij uitgeverij The House of Books zijn nieuwe roman ‘De fetisj’, het vierde deel van zijn romancyclus ‘De geur van nat haar’.
Stan Lauryssens reisde als jong verslaggever de wereld rond en interviewde de groten der aarde. Hij sliep in een hangmat in het oerwoud van Brazilië en maakte in de Amazonestroom jacht op krokodillen. ‘Zwarte sneeuw’, zijn eerste misdaadthriller, werd bekroond met de Hercule Poirot-prijs. Stan Lauryssens woonde zeven jaar in Spanje als buurman van Salvador Dalí. Hij schreef er een boek over, ‘Dalí and I: het ware verhaal’, dat door Hollywood wordt verfilmd.
Chris Danu Onuchukwa, geboren in Nigeria als zoon van een koning van Ubakala in Umuahia, woont sinds 1986 in België. Hij leert uit eerste hand alles over traditie, gebruiken en folklore van zijn land van oorsprong. In zijn boek ‘Wooden gongs en drumbeats’ brengt hij 31 volksverhalen samen.

Babatunde Bamidele studeerde aan de universiteit van Ibadan. Speciaal voor Circa 2009 creëerde hij het theaterstuk ‘O Jo Ro’ voor. Theater met muziek en dans gebaseerd op Afrikaanse volksverhalen. Deze creatie mengt traditioneel West-Afrikaans educatietheater met nieuw, jong en experimenteel theater.

Sering vzw is een sociaal-artistieke theaterwerkplaats in het hartje van multicultureel Borgerhout. Ze werken met deelnemers uit alle geledingen van de maatschappij, van alle leeftijden en doelgroepen. Ze ontwikkelen langdurige artistieke processen, met theater, zang, muziek en dans, om de deelnemers bewust te maken van hun kracht en mogelijkheden.

Benjamin Verdonck is één van de vaste theatermakers bij het Toneelhuis. Zijn nieuwste project heet ‘Kalender’ en zal bestaan uit een honderdtal acties verspreid over één jaar. Deze acties spelen zich af in Antwerpen, vaak op symbolische data. Verdonck wil spelen in de stad en zich de stad toe-eigenen zonder autoritair te worden. Hij wil iets doen bewegen in de stad, ervoor zorgen dat verhalen de ronde doen en mensen erover praten.


Voor kinderen
Verhalen, sprookjes, pottendraaien, vlechtjes, schmink, tekenen en schilderen
Zondag 18 oktober, van 11u tot 16u
Expostieruimte Transit, De Coninckplein, Antwerpen
Gratis

Ik hoor het fluisteren van de wind, de verhalen vol vuur, van de aarde, vanuit de oceaan. Zij komen naar jou toe met klank en tover in mijn woorden en mijn stem. Echt waar! Het is de wereld van magie. Verhalenvertelster Marijke Goossens tovert in Transit van 12 tot 15u een sprookjesachtig plekje tevoorschijn waar ouders met hun kinderen vanaf 4 tot … heerlijk kunnen genieten van verhalen op het verteltapijt. Maar Mim Van Keer, beter gekend als Mim El Messaoudi, bijt om 11u de spits af. Ze vertelt Arabische en Berberse sprookjes voor kinderen van 7 tot 10 jaar. Sprookjes die ze ook in haar romans gebruikt. Bekende werken van Mim Van Keer zijn Nadhira, de heks van het Rifgebergte en Amira Wallada of het verhaal van een geheime liefde. Handen uit de mouwen steken kan ook. Jan Welffens van Potterij ’t Rolleken brengt vijf draaischijven en de nodige klei mee naar het De Coninckplein. Onder zijn deskundige begeleiding kunnen kinderen een potje draaien. Jan Welffens heeft sinds een tiental jaren een atelier in Lille in de Kempen waar hij, kinderen zowel als volwassenen, de basisbeginselen van het pottendraaien bijbrengt. Jan Welffens maakte onder andere een studiereis naar Afrika waar hij in Burkina Faso toekeek hoe daar prachtige potten gemaakt werden op een manier die sinds mensenheugenis onveranderd gebleven is. Misschien kunnen de kinderen hun gedroogde kunstwerkje beschilderen aan de stand van Taller de Arte, een Latijns-Amerikaanse organisatie die in Antwerpen met kinderen tekent en schildert. Magie!

Fashion
Interculturele modeshow, muziek en dans
Zondag 18 oktober, vanaf 14u
De Coninckplein, Antwerpen
Gratis

Als afsluiter op het De Coninckplein showen modeontwerpers van Afrikaanse, Indonesische en Russische origine drie traditionele kledingculturen. Cultural African Arts and Developments zorgt voor een Afrikaanse modeshow, modeontwerpster Elena Tashkenbaeva van de vereniging Debuut kleedt de Russischtalige gemeenschap en een Javaanse modeontwerpster toont traditionele Indonesische kleding. Dat kan niet zonder muziek. The Preachers brengen reggae, gospel en rock. Enkele jaren geleden startte Obilagwa Uchenwa uit Nigeria, IBO-State, met zijn groep. Hij was het beu om jonge Afrikaanse Belgen op straat te zien rondhangen. Op eigen houtje huurde Obilagwa een repetitieruimte en sprak hij de jongeren aan. Join The Preachers. Katjusha is een volksgroep die traditionele Russische volksmuziek uit de verschillende regio’s van de Russische Federatie speelt, zowel oude als moderne muziek. Ze luisteren met hun muziek, soms geschreven door Sovjet troubadours, traditionele plechtigheden op, de sfeer van een huwelijk of Russische Vastenavond. En dan is er dans in traditionele klederdracht. Viatikare werd opgericht in Bandung door Barli Sasmitawinata, Paul Kusardy and Tanaka Hardy in 1960. Al snel volgden afdelingen in Surabaya, Bali, Jakarta, Semarang, Pontianak, Medan, Bogor en Tokyo. Viatikara betekent eenheid in verscheidenheid. Ze dansen de Glipang dans, de Tabur Sari dans, de Pecut dans en de Jejer Banyuwangi dans. Volksdansen uit Oost-Java, levendig en dynamisch, zacht en sierlijk, vrolijk en ritmisch, soms sensueel

Film/Performance ‘Op Afstand’
Zondag 18 oktober, 20u
Aula Bibliotheek Permeke, De Coninckplein, Antwerpen
Gratis

Negen jaar geleden verliet S zijn geboorteland Kazachstan. Hij bouwde in België een nieuw leven op. Ondanks het feit dat hij nog steeds op een verblijfsvergunning wacht, voelt hij zich in België meer thuis dan elders. Zijn familie heeft hij al die tijd niet meer gezien. T is in een soortgelijke situatie. toen hij naar België kwam, reisde zijn beste vriend uit zijn geboortestad mee, maar die keerde al na enkele weken teleurgesteld terug naar Kazachstan. T bleef. Ondertussen acht jaar lang, zonder verblijfsvergunning. We filmden hun familie en vrienden in Kazachstan en hun reactie op videoboodschappen van S en T. De film verklaart niet, maar toont het leven in Kazachstan dat enkel laat vermoeden waarom mensen als S en T hun vaderland verlieten. Een film/performance met live bijdrage van muzikanten S en T.

Een productie van Moeidu

2 opmerkingen:

Rudy zei

'k Heb het overgenomen in de Koerier

Frans Vlinderman zei

Prachtig, Rudy, met dank van de hele firma!

Blogarchief