Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

zondag 25 januari 2009

Een volk in rouw

We maken er even een baaldagje van, net zoals SM Lenie. Dat betekent van hot naar her lopen, ergens aan beginnen, het terug neerleggen, iets nieuws beginnen, teruggrijpen naar het eerste, om vervolgens een derde, vierde, vijfde en terug eerdere zaken aan te vatten. Laat ze buiten maar tegen elkaar opbieden in hun emotionele roes naar gerechtigheid het proces maken van babymoordenaar K.D.G. Het is waanzin wat zich op de vele fora van het internet afspeelt. Het scheelt niet veel of er wordt een posse samengesteld om de woesteling uit zijn beschermde cel te halen en hem te lynchen door hem aan de eerste de beste lantaarnpaal op te hangen.

Naast en ondanks mijn eigen verbijstering en woede en verdriet over wat er gebeurd is, voel ik me nu ook nog eens beschaamd over de toonaard van zovele mensen uit mijn buurt, mijn stad, mijn land. De roep om een terugkeer naar een minder beschavingspeil dan hetgeen we na zoveel jaren bereikt hebben, vervult me met angst voor de toekomst. Verrechtsing uit zich ook in de gewenste wijze waarop deviante sujetten in onze maatschappij dienen gestraft te worden.

Vlinderman hangt maar al te graag rond op Facebook, waar hij luchtig kennis kan nemen van kleine faits divers van vrienden en kennissen. Waar hij zelf al eens de draak kan steken met zichzelf. Net zoals het er op lezersrubrieken van nieuwsbladsites nu stevig aan toe gaat, is ook Facebook het toneel van ongebreidelde uitlatingen over doodstraf en erger. En je kan tegen al die emotionaliteit niet op met rationaliteit, al doet het me ook deugd dat er vanuit die laatste categorie ondanks alles voldoende tegenwerk geboden wordt.

Misschien wordt het eens tijd dat de dader zijn mond opentrekt en eens meewerkt aan het gerechtelijk onderzoek. What's done is done, daar kan niet veel meer aan veranderen, maar om tot een zekere vorm van verwerking te komen, mogen er nu best wel eens antwoorden gegeven worden door de enige die dat kan.

4 opmerkingen:

anne zei

hoe zo'n jongen er toe komt zo'n gruwelijke daden te plegen begrijp ik niet.
Ik veronderstel dat er psychisch iets behoorlijks mis moet zijn. Vooral als je hoort dat hij tot voor kort een doodgewone jongen was, opgevoed door doodgewone ouders in een doodgewone situatie.

Voor de ouders en familie van de slachtoffers moet het een verschrikkelijke tijd zijn.
Maar ook voor de ouders en de familie van de dader.
Ook zij gaan door een hel. Ik kan me zo goed voorstellen dat zij nu ontzettend worstelen met de vraag waar zij tekort geschoten hebben.

Net als jij gruwel ik van al die reacties op allerhande fora.Vaak erg onzinnige reacties die eigenlijk evenveel onzinnig geweld in zich dragen dan datgene wat ze aanklagen. Oog om oog, tand om tand heeft nog nooit een maatschappij vooruit geholpen.

Rudy zei

Het ergste vind ik nog dat de collega's van de pers daar gretig op in gaan en allerlei onzin brabbelen, terwijl er niets te vertellen is. Pure lijkenpikkerij. Lees mijn reachtie na 23.00 uur maar eens op mijn "Woord van de redactie".

Frans Vlinderman zei

@ Anne:

Voor iedereen is dit vermoedelijke een moeilijk te verteren gebeurtenis. De waanzin die eruit spreekt, maakt ons wee in de buik.

Het is toch maar anders als het in een ander land gebeurt en na Van Themsche dachten we waarschijnlijk met zijn allen dat we het wel gehad hadden wat dergelijke uithalen betreft...

Niets is minder waar, zo is nu gebleken. En hoe we de mensen nu te zien krijgen in al hun verward verdriet en scherpe woede, dat spreekt ook boekdelen.

Ach, laat ons hopen dat de enige die klaarheid kan verschaffen, niet al zijn verstand is verloren of al zijn mogelijkheden om erover te communiceren. Misschien dat dat nog het meeste zal helpen...

Frans Vlinderman zei

@ Rudy:

Ik heb het gelezen, Rudy, al moet ik toegeven dat ik je ditmaal niet helemaal volgde. Het verband tussen een aantal van je argumenten vond ik soms ietwat 'flu', een beetje 'gezocht' zelfs. Al moet ik er gelijk aan toegeven dat ik je redenering wel kon begrijpen.

We zijn gewoon allemaal wat van slag, denk ik dan.

Blogarchief