Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

woensdag 3 juni 2009

Hoe goor banalisering kan worden in de media

Vlinderman wilde deze avond over iets vrolijks bloggen, maakte niet uit wat, maar dat was dus buiten eega Nip gerekend. Die kwam tussen een paar avondlijke croque monsieurs door op de proppen met een verhaal dat ze had gelezen in de Flair van 26 mei, vorige week dus. Daar stond in de rubriek 'Helpdesk' een 'Forumvraag' van een dertienjarig meisje dat verliefd is op een man van vijftig. Met andere woorden, in dat nummer kreeg een meisje van dertien dat letterlijk bekent een relatie te hebben met een man van vijftig dus doodgewoon een uitgegeven forum in de media.

Nu mag je Vlinderman van vanalles verdenken, maar niet van een vorm van preutsheid of puritanisme. Integendeel, zou ik zo zeggen, maar toch heb ik ietwat problemen met betreffend artikel in een magazine van die oplage. Een kind, want dat is in mijn ogen een meisje van dertien, stelt open en bloot voor iedereen die het wil lezen dat ze al enkele jaren (hoezo enkele jaren, was dat dan al aan de gang toen het kind nog maar 11 was???) verliefd is op die oudere man, blijkbaar een vriend des huizes of toch niet veraf wonend, én dat ze er ondertussen een 'geheime' relatie mee onderhoudt. Ze vraagt zich in diezelfde bijdrage op het forum ook af hoe het nu verder moet...

Vervolgens krijg je de slimme mensen van Flair, die het wel best vonden om dat in hun rubriekje 'Helpdesk' op te nemen, zodat iedereen die nog niet op het internet rondhangt het ook onder ogen zou krijgen. Ik bespaar u de details, maar hun 'ons advies' zou om mee te gieren geweest zijn als het niet zo in- en intriest was. Een vermoedelijk volwassen medewerk(st)er van dat rubriekje verkondigt daar even in, nog net niet met het vingertje zwaaiend, dat onze vrolijke, in mijn ogen nog onwetende, dertienjarige toch maar beter zou uitkijken, want strafbare man en jadiejadieja én dat ze toch maar beter eerst wat geleidelijk aan zou opbouwend experimenteren met leeftijdsgenootjes vooraleer aan opa te beginnen. Wel, dertienjarigen en seksueel opbouwend, ik krijg het nog niet helemaal zuiver in beeld, hoor!

Los van de hele juridische grond van de zaak, stel ik me toch de vraag naar waar de grens ligt van de verantwoordelijkheid om dergelijke zaken nogal als voor de hand liggende probleempjes van alledag te droppen in de geesten van de nietsvermoedende lezers van Flair. Je reinste banalisering van in wezen nogal schokkende vastellingen, zo noem ik dat. En ik vraag me ook af of de heren en dan vooral de dames van Flair het zich gerealiseerd hebben dat ze zo onderhand medeschuldig zijn aan mogelijke, al dan niet juridisch-technische, verkrachting van een kind van dertien door een ouwe geile bok van vijftig. Of ze aan de (internet)politie gevraagd hebben om één en ander even na te trekken aan de hand van IP-adressen en zo. Of ze het gewoon normaal vinden dat vandaag de dag kinderen opnieuw beschouwd worden als de 'kleine volwassenen' die ze waren in de Middeleeuwen. Of ze gewoon wel helemaal goed bij hun hoofd zijn. Ik heb mijn twijfels, maar ergens is een klein meisje in de problemen geraakt en ergens heeft ze dat aangegeven. En dat waarschijnlijk niet met de bedoeling dat ze gewoon zou verworden tot een stukje vulling in 'Helpdesk'. u kan mijn suggestie tot hernoeming van die rubriek waarschijnlijk wel volgen. Ik heb er voorlopig gewoon geen woorden voor.

4 opmerkingen:

Kristomurti zei

Ik dacht dat ik er vroeg bij was vroeger en (te) ruig geleegd had, maar ik stel vast dat elke generatie blijkbaar 2 jaar vlugger rijp is en kattekwaad begint uit te halen. Ik sta telkens weer versteld. Wat zal dat zij tegen dat ik tachtig ben, een kind van 4 vier met als eerste woordje: 'Mama, ne whisky', moeten we dat evolutie noemen of devolutie Frans. Het enige positieve is dat mijn eer gered is, ik was eigenlijk dan toch maar een watje als je naar de nieuwkomers ziet ... Een schrale troost ... (Tussen haakjes: wacht vol ongeduld op Ruigoord-pictures - genees eerst rustig van uw zonnebrand).

Greetz,

Kristo

Thierry Scheers zei

Jawel inderdaad dit kan ik ook even niet goed vatten. Waar gaan we naartoe? Een vraag die ik mij dikwijls stel en ook probeer rond te handelen zodat ik die vraag alvast niet naar mijzelf moet stellen. Maar ik moet spijtig genoeg vaststellen dat er meer en meer mensen enkel die vraag nog stellen aan anderen en het handelen ver af blijft...
Adios
Bart Hannah

Frans Vlinderman zei

@ Kristo:

Uw geduld zal beloond worden, genezende als ik ben ;-) En wat dat 'fenomeen van verjonging' betreft, hm, zo eigenaardig is het allemaal niet, maar het is nu eenmaal niet normaal binnen onze huidige, algemeen aanvaarde normen en zeden, dat een ouwe bok van vijftig het aanlegt en -houdt met een kind van amper dertien.

Het verontrustende zit 'm echter voor mij in het feit dat een weekblad als Flair dat bijna voorstelt als de gewoonste zaak van de wereld, waardoor het dergelijke praktijken banaliseert. Veel kwalijker vind ik dat dan een man die niet goed wijs geraakt uit zijn eigen hormonenhuishouding.

Frans Vlinderman zei

@ Bart Hannah:

Zij die zichzelf het juiste voorbeeld stellen en dat ook volgen, hebben altijd alle recht van spreken. Ik begrijp jouw verwondering over dergelijke zaken heel goed, al ben ik zelf niet altijd een even stichtend voorbeeld geweest. In deze zaak vind ik een aantal grenzen meer dan overschreden.

Blogarchief