Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

woensdag 9 juli 2008

ontslagen door het woord

Vandaag in de krant (gisteren al op het internet, maar dat wil je toch altijd eerst gedrukt zien staan): een werknemer van 'De Lijn' krijgt zijn ontslag nadat hij op zijn eigen blog een kritische bedenking had geformuleerd naar aanleiding van een aanwervingscampagne voor nieuwe chauffeurs. Vijftien jaar trouwe dienst, u heeft misschien bij hem in bus of op tram gezeten, teniet gedaan door misschien niet helemaal doordachte uittypsels op 'ons' internetplatform. "Dag Jan, en ga het elders maar uitleggen, Jan!" Het doet me slikken. Ik ben zelf een (ondertussen welgeweten) verwoed blogger naast mijn dichter zijn, maar dat je daar ook je job door kunt verliezen, door als kritische mens je mening te uiten, te ventileren, kenbaar te maken aan de wereld, dat is verdorie hard om slikken. Uiteraard moet je niet je werkgever 'afvallen' op een medium dat bij uitstek open staat voor het grote publiek, maar moet je dan echt enkel berichten over hoe 'mooi' en 'goed' het (l)allemaal wel is op straffe van broodroof?!?

Hoogst waarschijnlijk is er nog een stuk van het verhaal tussen blogger en werkgever waar we geen weet van hebben, maar toch verontrust dit mij. Het lijkt me een variant op 'tais-toi ét soi belle', maar dan op een ander niveau. En eender welk niveau van die uitspraak doet me gruwelen.


Het is natuurlijk altijd zo geweest dat je je mag en kan ventileren na de uurtjes, in het gezelschap van gelijkgezinde al dan niet collegae, hangend aan de toog van je lievelingsplekje, zonder de mogelijkheid als 'werkgeversverrader' bestempeld te worden, maar als de tijden zo veranderd blijken als nu, wat moet je dan nog? Dankzij Europa (hallelujaaaaaah!!!!) sluit dag na dag minstens één kroeg de deuren en verminderen de kansen op die uitlaatklep, terwijl het internet steeds meer en meer een toevluchtsoord wordt. En om dan net daarop koud gepakt te worden, komaan zeg! En weet je wat nog het ergste is? Die man heeft zich van zijn meest kritische zijde getoond, maar vertolkte gewoonweg dát waar iedereen tegenwoordig de mond vol van heeft. Go figure!

Om kort te gaan: ik hoop dat die man zijn job via de arbeidsrechtbank terug krijgt, vervolgens zelf ontslag neemt en dan elders op zijn pootjes terecht komt. En Bibi zal toch enigszins nauwlettend (mooie woordspeling, vindt u ook niet?) zijn eigen bijdragen over zijn werkvloer in de gaten houden. Omdat ik verplichtingen heb inzake dak boven het hoofd, eten op tafel, aanstaande vrouwen, noem maar op. We leven in een vrij land, weet u wel?

4 opmerkingen:

Rudy zei

Ik kap regelmatig op het stadsbestuur, maar dat is mijn werkgever niet.
Kappen op uw werkgever is sowieso gevaarlijk, zeker als je in je artikel dan nog eens (onrechtmatig) gebruik maakt van het logo van je baas. Dom van die jongen, temeer daar hij ook actief was ik het vakbondsleven en in diverse drukkingsgroepen. Dan loop je bij de werkgever uiteraard in de kijker.
Het is natuurlijk kortzichtig van de Lijn, maar an de andere kant...

Filip Roman zei

Het is natuurlijk altijd zo geweest dat je je mag en kan ventileren na de uurtjes, in het gezelschap van gelijkgezinde:

dat klopt, als dat niet meer kan.

Ik heb trouwens via je handige navigatie systeem net ontdekt dat je een rasechte Oostvlaming bent. Van Hamme verdamme.

Frans Vlinderman zei

@ Rudy:

Het is inderdaad van beide partijen nogal kortzichtig, dat spreek ik niet tegen. Het stuitte me alleen tegen de borst dat er niet wordt ingegaan op het inhoudelijk gedeelte, maar de pianist gewoon beschoten wordt, afgevoerd, rausss damittt!

Frans Vlinderman zei

@ Filip Roman:

Dedju, de identiteit van Vlinderman zomaar ontbloot, gaan ze me hier in 't Stad zodadelijk nog scheef bekijken ook als ene van over 't wottere...

Blogarchief