Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

maandag 23 juli 2007

Augustus, wandelmaand

DE GEEST VAN WAAS

4 geleide wandelingen te Beveren, Burcht, Bazel en Hamme,

Elke donderdagavond vanaf 19u in augustus 2007

Beste,

Voor vele Franstaligen was ‘le plat pay de Waes’ een synoniem voor een afgelegen en moeilijk bereikbare streek. Een streek waar de tijd was blijven stilstaan. Een gebied dat perfect beantwoordde aan wat onze zuiderburen van ‘La Flandre Profonde’ verwachten: populieren, bolle akkers, klompenmakers…

Die stereotypen speelden niet enkel in de beeldvorming van de Franstaligen, ook vele Vlamingen dachten hetzelfde. Wat beide uit het oog verloren was het gevarieerde landschap van het land van Waas en de belangrijke economische activiteit.

We gaan ten derde male op zoek naar de identiteit van het Waasland. Door intensieve, interactieve en deels ook subjectieve plaatsverkenningen trachten we onze kennis over de streek te verruimen. Vier donderdagavonden in augustus, een niet te missen zomerse ervaring.

BEVEREN, KERNSTAD IN AGRARISCH GEBIED

Vandaag is Beveren een van de meest uitgestrekte gemeenten van Vlaanderen. Het verenigt een groot deel van het vroegere land van Beveren. Beveren is dan ook meer dan een fusiegemeente. Door de fusies werd het wel opnieuw verenigd met een deel van zijn oude achterban. Tijdens de wandeling gaan we op zoek naar sporen van de kernfunctie die Beveren had in een agrarisch gebied, en wat er vandaag nog van overblijft. Al geraakt de bevolking van Beveren steeds meer gericht, ontwricht en heringericht op de zich op haar grondgebied uitbreidende haven (Doel, Deurganckdok, Vrasene-dok), toch blijft het agrarische verhaal nog steeds actueel. Woningen uit heden en verleden duiden ons er zeer aanschouwelijk de machtsverhoudingen tussen de verschillende economische klassen. Tot slot is er het verhaal van verbindingswegen en markten.

Gids is Erik Nobels.

Afspraak donderdag 2 augustus 2007, om 19u aan de Dienst Toerisme, Markt 2, 9120 Beveren

BURCHT, EEN POSITIEF DEMENTERENDE OMGEVING

Steeds minder mensen maken een link tussen Burcht en zijn Wase verleden. Maar de nabijheid van het Oostvlaamse Waasland zorgt er toch voor dat deze band niet volledig uit het oog verloren raakt. Het oostelijke deel van het Waasland komt immers, net zoals het Antwerpse Waasland, steeds meer in de ban van Antwerpen. Dat de Schelde in de 19de eeuw ervoor zorgde dat tal van bedrijven zich in Burcht vestigden en er nog later verantwoordelijk was voor een resem verloederde panden, zal de volgende generaties vreemd in de oren klinken. Burcht kan je immers vergelijken met een rups die vlinder wordt. De oude gewaden worden afgelegd en de Scheldeboorden en het aanliggende gebied worden herstijld . Overheid en privé werken hier samen aan een nieuwe aantrekkingspool . Een aantrekkingspool die het niet enkel moet hebben van exclusieve woongelegenheden, maar die ook niet-wijkbewoners kosteloos de omgeving wil laten beleven. Het hoeft niet te verbazen dat wanneer in dit verhaal de Vlaamse bouwheer opduikt, het studiebureel Secchi & Viagano ook van de partij is.

Gids is Erik Nobels.

Afspraak donderdag 9 augustus 2007 om 19u aan de Sint-Martinuskerk, Kerkplein, 2070 Burcht.

BAZEL, WAAR DE KLOK WERD TERUGGEDRAAID

Het Waasland heeft vele facetten. Bazel is misschien de plaats bij uitstek om even stil te blijven staan bij de rol van adellijke geslachten in de ontwikkeling van het Waasland. Het kasteel van Wissekerke - vroeger eigendom van de burggraven Vilain XIIII - is een mooie aanleiding om even in te gaan op de geschiedenis van één van de oudste Vlaamse geslachten en op hun invloed in het Waasland. Het geslacht Vilain XIII stond open voor nieuwe technologieën, denken we maar aan de ijzeren hangbrug in hun kasteelpark. Mede dankzij hun werk kan Bazel zich de parel van het Waasland noemen. Een reeks stenen getuigen op het stemmige Koningin Astridplein laat duidelijk aanvoelen dat de omgeving kan bogen op een lange geschiedenis. Als je iets verder kijkt, merk je dat de inspanningen erop gericht zijn een welomschreven visie op de geschiedenis naar voren te schuiven. Het verhaal van de GOG (Gecontroleerde OverstromingsGebieden) is een ander voorbeeld van profilatie . Het grootste in opbouw zijnde overstromingsgebied langs de Schelde zorgde de voorbije decennia voor heel wat opschudding en voor het geregeld in het nieuws brengen van de lokale burgemeester.

Gids is Carl Buts.

Afspraak donderdag 16 augustus 2007 om 19u aan de Sint-Pieterskerk, Kerkplein, 9150 Bazel.

DURME, OP DE GRENS VAN LAND VAN WAAS EN LAND VAN DENDERMONDE

Hamme (waar ooit ene Vlinderman geboren werd) ligt op de grens van het Land van Waas en het Land van Dendermonde. Het heeft socio-economische en culturele bindingen met beide. De Durme als stille getuige is hier medeverantwoordelijk voor. Het kleinstedelijke Hamse landschap en de nog zichtbare bewoningssporen (alhoewel snel verdwijnend) dragen duidelijk een 19de-eeuwse stempel. Het centrum van Hamme werd toen een nijverheidskern, met duidelijke sociale scheidingsvlakken tussen het werken en wonen van de arbeiders en het wooncomfort van de industriëlen en notabelen. De overblijfselen van beide vormen de rode draad doorheen deze geest van Waaswandeling. De Hamse nijverheid geraakte langzaam in verval in het midden van de 20ste eeuw. Pas de laatste decennia worden de oude fabrieks- en woonzones omgevormd tot nieuwe woonruimten. De materiële en monumentale sporen van de 19de-eeuwse samenleving worden hierbij grotendeels weggeveegd.

Gids is Harry Van Rooyen.

Afspraak donderdag 23 augustus 2007, om 19u aan het Twee Bruggenplein, 9220 Hamme.

Deelnemen aan deze wandelingen kost € 5,00 per persoon en per wandeling indien lid van het Masereelfonds of Omgevingsfilosofie, € 7,00 indien anders. We dringen er ten sterkste op aan vooraf in te schrijven op tel. 02/ 502 38 80 of via dit e-mailadres.

Dank bij voorbaat.

Met vriendelijke groeten, Bernard Desmet, Masereelfonds, 02/502 38 80, KLIK

Geen opmerkingen:

Blogarchief