Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

zaterdag 24 oktober 2009

Opinie: kranten en hun dure kwaliteit


Voor we de douche induiken, nog even een bemerking op het dagelijks gedrukte luikje van onze multimediale omgeving, zijnde de krant, ook wel gazet geheten. De prijs ervan is de laatste jaren nogal fel gestegen en telkens krijg je als lezer de uitleg dat die prijsverhoging nodig is om de kwaliteit van het blad op peil te houden. Elke dag namelijk het nieuws vers op je bord, het heeft zo zijn charmes en sommigen onder ons, waaronder Bibi, hebben daar best een centje voor over en gaan dan ook maar al te graag mee in het verhaal achter de prijsverhogingen.

Bron afbeelding: KLIK!

Echter, want die is er: waar sta je als trouwe lezer als je al maanden op rij moet vaststellen dat de kwaliteit er NIET op vooruit gaat, NIET van hetzelfde niveau blijft, zelfs ACHTERUIT gaat? Moet je je dan geen kritische vragen stellen zoals: "Hebben ze nu meer winst op onze kap gemaakt voor minderwaardiger materiaal én hebben ze dan geen corrector meer, wegens ontslagen of zo, die het hele ding naleest daar op die redactie?" De krant waar Vlinderman het over heeft mag zichzelf dan wel de grootste van het land vinden en daar fier op zijn, ze heeft blijkbaar tijd noch geld om deze lezer een foutloze artikelenreeks aan te bieden, ondanks die prijsverhogingen. Al helemaal niet in haar weekendeditie, die ze dan ook nog eens verkoopt aan een meerprijs van € 0,60. Spelfouten, vergeten woorden, kromme taal, herhaling van dezelfde artikels in één editie, onnauwkeurigheden, het zaakje staat er bol van. En dan heeft hij het nog niet over de onlineversie, waar van enige zelfcensurering bij uitlatingen van de medesurfende mens niet het minste spoor terug te vinden is.

En wat vindt Vlinderman daarvan of doet hij daaraan? Behalve per dag enkele malen diep zuchten, niets. Deze idioot blijft zijn krantje kopen. Omdat het nieuws hem anders maar blijft achtervolgen met een dag vertraging...

Dat vastgesteld hebbende wenst diezelfde Vlinderman iedereen een bijzonder aangenaam weekend toe en tot morgen of zo, als we elkaar hier weer maar eens treffen bij een perfekt uitgespelt opiniestucje of gedigt.

2 opmerkingen:

Vols zei

Frans,

Het is gewoonweg niet te schatten..
Gisteren stond er een artikel naar een filmpje Extreme droogte in Noord KOREA !!
ipv Noord Nigeria..
zo heb ik hen al dikwijls zaken laten veranderen..
Ben ik dan zo slim of zij eerder zo lomp
Sommige teksten kan je toch simpel al met een spellingscontrole nakijken, zelfs dat niet..
Dus ik peis eroer om het nog enkel bij een weekendkrant te houden
en de rest gewoon af te schaffen..

Ik lees de website toch elke dag
en in de krant meestal de hoofdpunten en nu en dan een artikel.
Kan je op de website dan ook doen
maar tja dan heb je dat ding niet in de handen met een kopje fokkie :-)

Frans Vlinderman zei

Nu, je moet het ze nageven: ze trekken de lijn van hun gedrukte versie door naar die van hun website... Ik denk er trouwens ook over na jouw plannen enige Vlindernavolging te geven. Bespaart me gelijk een euro of twintig gemiddeld per maand ;-)=

Blogarchief