Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

dinsdag 23 maart 2010

Aankondiging: De Muzeval # 137: Emo Fysk Sudergård

Een Muzeval is geweest, een volgende Muzeval laat zich alweer gewillig aankondigen. Hieronder meer info, en dat u dus op tijd op de hoogte gebracht werd...


π

DE 137e MUZEVAL


Poëzieavond

donderdag 8 april 2010

Gastdichter

Emo Fysk Sudergård (NL)

Maanjuwelen

Inleiding en presentatie door Bart van Peer

na de pauze: VRIJ poëzie-PODIUM
begeleid door Frans Vlinderman en Bart van Peer

deuren 19.30 uur - aanvang 20.00 uur

gratis toegang

locatie: literair-artistiek café Den Hopsack
Grote Pieter Potstraat 242000 Antwerpen (centrum)
(openbaar vervoer: Groenplaats)

Gesponsord door:


Beknopte perstekst Emo Fysk Sudergård

Het pseudoniem verbergt een man die in 1957 in Breda is geboren. Kort na zijn geboorte volgt de eerste verhuizing, het begin van een twintigtal verhuizingen in binnen- en buitenland dat pas een einde neemt met zijn terugkeer in Breda in 1975. Dan begint de integratie in de Brabantse cultuur, waarin hij zich uitstekend thuis voelt hoewel het nooit tot volledige integratie komt: hij wordt nooit een echte liefhebber van Carnaval.

Na enkele korte verhalen, schrijft hij in 2000 zijn eerste gedichten (sonnetten). Het duurt nog tot in 2008 tot de dichtkunst hem zodanig grijpt dat het tot publicaties en de eerste voordrachten komt. Inmiddels zijn er verschillende publicaties op literaire websites te vinden: Hernehim, Krakatau en Schrijverspodium Semantrium plaatsen zijn werk terwijl hij zich blijft ontwikkelen op www.dichttalent.nl. Tegelijkertijd worden enkele van zijn gedichten voorgedragen door collega-dichters op lokale radiostations, zoals Omroep Best en Stadsradio Den Haag.

De bron van zijn inspiratie is het leven zelf. Momenten van het Emo-tionele prisma van feestelijkheid, extase, euforie, treurnis, deernis, verontwaardiging, woede, alle in betrokkenheid op de schaal van gebeurtenissen in en rond het huis tot aan de ongrenzen van het heelal: Emo Fysk is levensburger en niets menselijks is hem vreemd. Dit is wat hij de wereld moet laten weten:

‘Schrijven is niet leuk. Schrijven moet, tot bloedens toe, op straffe van hoofdpijn en slapeloosheid. Lees, wereld, hoor wat je me aandoet… ook al wil ik niet anders. Ik leef je, bezing je tot jouw schoot me weer liefdevol opneemt… Je gaf me een stem, dus luister naar me tot mijn adem bodem raakt.’

In een snel tempo ontwikkelt hij ook zijn voordrachtskunst en treedt nu met grote regelmaat op. Zo was hij in 2009 te zien en te beluisteren bij Podium Geopend Breda, Poëziefeest Barendrecht , Parkdagen Oud-Beijerland, Car Art Festival Delft, Cultinair Café Strijen en Artifonie Maastricht. Voor 2010 staan onder meer Podium X Den Haag, Café Eijlders Amsterdam, Openbare Bibliotheek Amsterdam en Open-Dicht Schoonoord en ook zijn podiumdebuut in De Muzeval te Antwerpen op het programma.



Bronauteur: Emo Fysk Sudergård
Lichte bewerking: Frans Vlinderman

Blogarchief