Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

zondag 8 juni 2008

De toestand en toekomst van de Aarde

Er is beweging op Nip's blog. Naar aanleiding van een goed gesprek met haar Vlinderman over een aantal onrustwekkende vaststellingen, roept zij op tot een Socratisch Gesprek. Een watte? Ik voeg hieronder wat internetinfo:

Socratisch Gesprek

Een socratisch gesprek is een ideeëngesprek, bedoeld om door gezamenlijk onderzoek en afwegen van argumenten een kwestie te analyseren. Het is gericht op visieontwikkeling, verheldering van waarden en van onderliggende beelden of concepten. Een Socratisch Gesprek is dus niet een beslissingsgesprek: er worden geen concrete knopen doorgehakt, geen teambeslissingen genomen of iets dergelijks. Ook is het gesprek niet bedoeld om een van de deelnemers te helpen of aan ieders persoonlijke ontwikkeling te werken. Dat zijn alleen neveneffecten. Doel van het gesprek is zicht te krijgen op onze aannames, redeneringen, zienswijzen en die gezamenlijk te toetsen op hun geldigheid. Het gaat erom richtinggevende principes te formuleren en een werkzame, inspirerende visie te ontwikkelen.

Een Socratisch Gesprek heeft tijd nodig, het is een vorm van langzaam denken. Met een kleine groep (zes tot tien mensen) heb je al gauw een dag nodig. Afhankelijk van het thema, de groepsgrootte en de inzet van het gesprek kan dat uitlopen tot anderhalf of twee dagen (of zelfs meer).

(Meer info over Socratische Palavers vind je
hier).


Zo, nu iedereen weet wat een Socratisch Gesprek inhoudt, kunnen we van start gaan. Surf snel naar Nip's blog en breek in op het eerste van haar Gesprekken - ik ga ervan uit dat het enkel haar eerste betreft en er dus nog vele zullen volgen... En trouwens, het eerste onderwerp belangt volgens mij iedereen aan: 'De toestand en toekomst van de Aarde'. Neem dat trouwens maar heel breed: het gaat heus niet enkel over klimaat en milieu, maar bovenal over mensheid en planeet.

Uw zondag heeft hiermee een zinvolle richting/invulling gekregen, ik ga me nu even werpen op uitnodigingslijsten voor huwelijken en dergelijke. Dat moet ook gebeuren, en liefst voor de hele wereld naar de filistijnen gepalaverd is :p

Geen opmerkingen:

Blogarchief