Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

zondag 18 mei 2008

Enquête

De enquête 'Kan Vlinderman zich een dichter noemen?' leverde volgende resultaten op:

Ja, ben weg van zijn werk: 16 stemmen, 16%
Ja, maar het is niet mijn stijl: 15 stemmen, 15%
Geen mening, ken niet genoeg van poëzie: 1 stem, 1%
Neen, nog niet in de verste verte: 71 stemmen, 69%
Wie is Vlinderman?: 0 stemmen, 0%

Vrij vertaald zie ik hierin dat een klein derde van mijn bezoekers vindt dat Bibi zich een dichter kan noemen tegenover volgens tweederde niet - wat volgens mij geen slechte score is, gezien het beperkte 'publiek' voor een poëtische voetnoot in des mensen geschiedenis. Wat ik ook in de voorbije week ondervonden heb, is dat een anonieme enquête niet het meest geschikte middel is om via internet één en ander te bevragen - gezien de hardnekkigheid van een enkeling om iedere dag opnieuw negatief te komen stemmen. Iedereen kent in ieder geval Vlinderman. En uiteindelijk heb ik ook voor mezelf vastgesteld dat het genoeg is geweest met mijn poëtische aspiraties - er zijn nog genoeg andere wegen te bewandelen. Hierbij dank ik trouwens alle medewerkers aan dit onderzoek - ook zij die tegenwerkten.

Over tot de orde van de dag. Ja, gij ook.

6 opmerkingen:

anne zei

"En uiteindelijk heb ik ook voor mezelf vastgesteld dat het genoeg is geweest met mijn poëtische aspiraties" schrijf je.

maar bovenaan je site staat:"dichter uit passie"

Vallen deze beide uitspraken wel te 'rijmen' denk je, om maar even in het gepaste jargon te blijven?


Ik schreef het je al eens eerder. Ik denk dat je te zeer bezig was met kwantiteit en dat dat de kwaliteit van je werk niet altijd ten goede kwam. Bij het lezen van je werk kreeg ik vaak het gevoel dat je het schrijven had gereduceerd tot een ambacht. Ik miste vaak een ziel in je gedichten.

Misschien is het even loslaten van het schrijven geen slecht idee. Maar je pen en papier in de wilgen hangen kan toch ook niet de bedoeling zijn?


groetjes van een ook een niet-dichter ;-)

Maarten zei

de pen in de wilgen hangen is nooit een goed idee. Wel een periode van rust, afzijdigheid en afstand van je eigen gedichten nemen en ze achteraf weer vastnemen. kritisch zijn en schrappen. naar de openbaarheid treden als het gedicht slikt, hijgt en wurgt. en achteraf vooral troost.

Ik heb gestemd, dat je werk niet mijn stijl is. maar ik kon geen meerdere keren stemmen hoor, ik zou niet weten hoe iemand dat kan doen. (misschien door de coockies te verwijderen?).

enfin,
poëzie is altijd iets dat je met open armen onthaalt, en tegelijkertijd minacht.

AMB zei

Even stoppen, waarom niet. Ik ben ook nog steeds gestopt en ik mis het niet. Wat ik onlangs weer bovenhaalde, werd kritisch bekeken en tijdelijk goed bevonden. Nu kijk ik er weer anders tegenaan.
Ik hoop dat je het schrijven niet zal laten.
Ik doe het ook niet, het staat gewoon op een heel laag pitje.

Frans Vlinderman zei

@ Anne:

Met 'mijn poëtische aspiraties' bedoelde ik uiteraard elke dag een werkje afleveren. Dat had misschien wat duidelijker gekund.

Wat dat ziel betreft: voor mij hoeven niet alle gedichten een ziel te bevatten, het maakt ze soms te onleesbaar, niet van deze wereld, een zweverig stuk onbegrip. Taal die iedereen verstaat, misschien inderdaad als een ambachtelijk product, daar kan je nog eens wat mee aanklagen.

Groet,


Frans V.

Frans Vlinderman zei

@ Maarten:

Wijze woorden, vriend Maarten. Al ben ik het niet noodzakelijk 100% eens met jouw visie op poëzie. Niet dat die verkeerd zou zijn, het is gewoon niet de mijne. Ik hanteer het medium om her en der wat aan de kaak te stellen en het belangrijkste element daarvoor/-van is het podium.

Ben er alleszins niet uitgestapt, ik wil sommigen nog wat laten 'onthalen' en 'minachten' ;-)

Groet,


Frans V.

Frans Vlinderman zei

@ Amb:

Pas een fonkelnieuwe website en dan stoppen? Ik dacht het niet, gewoon even gaan zitten, achterover leunen en andere dingen doen. Ondertussen werken met nieuw materiaal en wie weet, een kruisbestuiving ontdekken...

Groetjes,



Frans V.

Blogarchief