Deze blog - op eigen risico reageren

Hier deelt Vlinderman af en toe wat gedachten en gedichten.

maandag 23 juli 2007

Doel

Beste,

Op 29 juni werd een monumentale rozenschildering tegen een kaaimuur van de getij-jachthaven te Doel ingehuldigd. Dit werk, een gezamenlijk initiatief van beeldend kunstenaar Luc Cappaert en ondergetekende, is het eerste concept binnen een ruimer kunsttraject (“De Lange Tafel) dat wij willen uitwerken in Doel, met als bedoeling het met afbraak bedreigde Scheldedorp op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Het havenkunstwerk is nog te bezichtigen tot eind september.

Deze concrete kunstplannen voor Doel kaderen in een ruimer opgevatte open brief aan de Vlaamse regering die oproept Doel, althans zo lang het tweede containerdok er niet komt, minstens in zijn huidige constellatie te behouden om er allerlei kunstevenementen van nationale en internationale allure te organiseren. De contrastrijke ligging van het dorp op de scheidslijn tussen haven, Schelde, en polders vormt een uniek kader voor dit soort zachte initiatieven. Helaas, u hebt ondertussen waarschijnlijk ook vernomen dat de regering van plan is om in 2009 met de definitieve afbraak van het dorp te beginnen, zonder dat er op korte termijn iets voor in de plaats wordt gesteld. Dat vinden wij ongehoord, vandaar deze ultieme poging om die onnodige afbraak met positieve initiatieven en voorstellen te voorkomen.

Deze open brief actie loopt al sinds april en de tekst werd inmiddels onderschreven door een 1000-tal sympathisanten. Wij zijn van plan de brief annex petitielijst in september aan de Vlaamse regering te overhandigen, en richten daarom een laatste, dringende oproep aan u om hem alsnog te onderschrijven en verder te helpen verspreiden binnen uw kennissenkring.

U vindt de tekst van de open brief met bijbehorende petitieactie op onze webstek.

Dit initiatief wordt actief ondersteund en internationaal gepromoot door het Italiaanse "Love Difference" netwerk van de "Cittadellarte–Fondazione Pistoletto", een beweging "ter ondersteuning van creatieve projecten voor een verantwoorde omvorming van de maatschappij".

Eva Van Tulden, studente filosofie UA (i.s.m. Luc Cappaert, beeldend kunstenaar)

Geen opmerkingen:

Blogarchief